Огромна част от лавандулата по полетата – около 80%, е с неизвестен или смесен сортов състав

Ще стигне ли капацитетът на дестилериите за етерични масла?

Проблемът започва още в разсадниците, алармира Добрин Начев, който отглежда 600 дка с етеричната култура в община Генерал Тошево. 

„Няма контрол за производителите на разсад от лавандула. В ИАСАС всеки може лесно да се регистрира. После се разчита на добросъвестност при продажбата на разсада”, коментира  Добрин Начев. 

Най-търсени в Добруджа са сортовете „Севтополис” и „Рая”, които дават масло с добри качествени показатели и количество. 

„При нас всички сортове дават добри добиви. Затова станахме известни на пазара като „добруджанско масло“, подчерта младият фермер. 

Липсата на достатъчно на брой лицензирани разсадници за етерично-маслени култури у нас става причина за разпространение на некачествен разсад от лавандула, който е напълнил полетата в цялата страна. Този проблем съществува от 7-8 години. 

В началото разликите се забелязват по-трудно, но при развитите и възрастни растения те са очевидни. Сортовете се различават не само по цвят, но и по количество на съцветията, брой цветоноси и пръстенчета, големина на туфата, по количеството и качеството на маслото. 

„У нас няма достатъчно лицензирани разсадници. Един такъв разсадник трябва да има собствени насаждения, в които да се отглеждат резниците от различните сортове“, смята ощетен производител на лавандула. 

Шарените полета с различни нюанси на лилаво се виждат с просто око в дните преди жътва. Това е резултат от недобросъвестността или незнанието на производителите на разсад, категорични са земеделските стопани. 

„Масово се правят резници от различни полета и се полагат в общи лехи, а оттам се продават на фермера. След година-две той установява, че това, което е закупил, не отговаря на това, за което е платил. Така виждаме пъстри полета в различна степен на узряване, с различен цвят и форма“, каза Юлия Пенкова, която също има насаждения с лавандула. 

Вече има промени в Закона за посевния и посадъчен материал, които са внесени в парламента и предстои да минат първо четене. Така тези отношения трябва да се регулират, обясниха експертите от Министерството на земеделието по време на открита работна среща по проблемите на лавандулопроизводството в Генерал Тошево.

У нас има 4 защитени български сорта лавандула, които са на изчезване и за които се получава подпомагане от порядък на 100 лв. на декар. 

Тези сортове могат да намерят място по българските полета, подчертаха още експертите от Дирекция „Растениевъдство”. 

По време на откритата дискусия в община Генерал Тошево земеделските стопани поискаха финансиране и създаване на лаборатория за качество на лавандуловото масло.