Открихме сезона на етерично-маслените култури. Вече дестилираме маточина в Добрич. Това заяви Пламен Николов, изп.директор на най-голямата дестилерия в Добруджа. 

Жътва е!

Първите резултати задоволяват специалистите.

„Маточината до момента се развива много добре и получените резултати са по стандарт – според нашите очакванията и според учебниците. Имаме сключени договори с фермерите от региона и я изкупуваме”.

След около две седмици ще започне дестилирането на лавандула. Площите в Добричка област през тази година надхвърлят 70 000 дка.

„В момента лавандулата е в чудесно състояние. Очакваме да спрат преваляванията. От днешна гледна точка ще имаме нормален сезон”, прогнозира Пламен Николов. 

През първата седмица на юли ще започне дестилирането на лилавата билка, до края на юли трябва да приключи. В началото на август ще се обработва младата лавандула, която се жъне на ръка. 

Дестилерията в Добрич официално откри втори дестилационен цех в предприятието си.

Общият капацитет достига 210 куб.м.

В него са инсталирани два модерни апарата, които ще променят стандартите при производството на лавандулово масло, смята още Пламен Николов. Новото дестилационно оборудване е с по-модерни параметри и възможности за контрол и мониторинг на процеса. 

„Изваряването на масла има над 100-годишна история у нас. Решихме да проверим всеки елемент от дестилационния процес, за който се твърди, че „така се прави”. Виждате, че се променя метеорологията, променят се сортовете на етерично-маслените култури, променя се техниката. Затова сме сложили възможно най-много измервателни уреди в дестилационния апарат, които засичат температура, налягане във всички точки, охлаждаща вода, дебитомери, изчисляване на рандемана и много други параметри”, уточни Пламен Николов и поясни: ”Целта е да се оптимизират процесите. В етерично-маслените култури има много повече, не само етерично масло. Искаме да извадим онова, което е възможно и което е полезно”. 

Над 50 нови работни места ще осигури новата дестилерия.

През активния сезон екипът на предприятието ще стане 200 души. Лавандула, маточина, кориандър, чубрица – това са само част от традиционните култури, от които се добива масло в Добрич. Пълна заетост на мощностите и на работещите осигуряват доставките от Африканския рог – три вида тамян и смирна. В складовете вече има запаси, които да осигурят работа на предприятието за две години напред. 

Дестилерията инвестира в модерни лаборатории и развойна дейност в посока нови етерично-маслени култури. 

„Планираме през третия етап да излезем от чистата дестилация. Искаме да обхванем всички възможни начини – дестилация, студено пресоване, екстракция с разтворители”, разкри част от плановете изпълнителният директор.