Публичен търг с явно наддаване за общински кладенец ще се проведе на 25 февруари в Каварна. Участващите в търга ще мерят сили и средства за сондаж в село Могилище, от който ще се добива вода с помпа, уточняват от общинската администрация.

Становище: Изискването за напояване ще доведе до крайности в зеленчукопроизводството

Срокът на договора за наемане на кладенеца е 10 години. Началната тръжна наемна цена за месец е 80 лв.

Водовземането ще се осъществява след получено разрешение от Басейнова дирекция Черноморски район – Варна.
Срокът за подаване на документи е до 23 февруари в деловодството на община Каварна. Всеки желаещ да ползва кладенеца може да го посети и огледа всеки работен ден от 9 до 16 ч., уточняват още от кметството. 

Напояването и прокарването на напоителни съоръжения е от съществен означение в района на община Каварна. В нея има сериозни традиции в отглеждането на зеленчуци, които се отглеждат чрез поливни системи. Останките от тях все още могат да се видят по полетата на община Каварна. Към момента площите със зеленчуци в крайморския регион са над 3000 дка, докато преди десетилетия са надхвърляли 20 000 дка.

От близо 3 млн.500 хил.дка с обработваема земя в Добричка област, едва 2,15% се заемат от зеленчукови и овощни насаждения, които изискват напояване. Каварна е сред тези общини, в които се отглеждат най-много зеленчуци.