Ако препаратите за растителна защита от Турция са канцерогенни, защо всеки ден оттам се внасят стотици тонове плодове и зеленчуци у нас, които са третирани със същите тези опасни препарати? Този въпрос зададе в ефира на БНР агробизнесменът Красимир Кумчев по повод измененията в Наказателния кодекс и инкриминирането на производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. 

Защо не се регистрират нови препрати за зимни пръскания?

Наказанията за такава дейност предвиждат до 4 години лишаване от свобода и глоба от 2 000 до 4 000 лв. В мотивите на проекта беше записано, че "през последните години в практиката се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита“, които са забрабеби за употреба в Европейския съюз и у нас и са вредни за здравето на хората, животните, пчелите, както и нанасят дългосрочни поражения на околната среда. Голяма част от заловените през изминалата година пестициди се внасят от Турция, сочат данните.

„Препаратите никак не са фалшиви. При това са от три до пет пъти по-евтини от тези, които ни се предлагат на българския пазар, контрира в изказването си Кумчев.

“Вторият ми въпрос е, ако в плодовете и зеленчуците - внос от Турция, няма остатъчни количества опасни пестициди, защо не се осъществява легален внос на тези препарати? Българският производител вместо да харчи по 300-400-500 лв. на декар, да харчи примерно по 60-70-80 лв. на декар“, коментира още Кумчев.

Според него препаратите за растителна защита не са продукт, който може да се произвежда в гаражи и нелегално, а активните вещества и на оригиналните продукти, и на турските, са едни и същи.Той заявява и че “турската държава има собствено производство за нуждите на земеделието, на цени, които ние можем да мечтаем“. 

„И всъщност мачкането на българския земеделски производител е по всякаква линия. Един път ще ви продаваме скъпо препаратите, един път ще внасяме евтино къде обмитени, къде необмитени плодове и зеленчуци от Турция. В крайна сметка важното е, че има кой да плаща – първо ние, производителите, а след това целокупният български народ в качеството си на потребител. Естествено е, че тази няколко пъти по-голяма цена на препаратите за растителна защита, които се продават в България, ние си я калкулираме в себестойността на продукцията, обяснява агробизнесменът.

Красимир Кумчев допуска наличието на лобизъм в две посоки – на вносителите на препарати за растителна защита у нас, както и за вносителите на плодове и зеленчуци от Турция. "Всяка година отчитаме спад, с всяка година производството на български плодове и зеленчуци намалява", обобщава Кумчев.