Пшеницата на Euronext се понижи, ограничена от по-силното евро, в допълнение, че търговците очакваха и по-ясни индикации за реколтите и черноморския транспортен коридор от Украйна, казаха дилъри.

„Ниските цени на руската пшеница, а също и на румънската пшеница са фактор, но пазарът е изправен пред някои несигурни развития“, каза германски търговец. 

„Споразумението за корабоплаването на Украйна изтича след по-малко от седмица и никой не знае дали ще се случи удължаване,“ добави негов колега. Търсенето като цяло е слабо на фона на конкуренцията в Черно море, а ниските нива на река Рейн добавят нови разходи, коментират местни анализатори. 

Във Франция търговците чакаха жътвата да се ускори в горещото време, което се установи след неотдавнашните бури. Френските фермери са прибрали 21% от тазгодишната реколта от мека пшеница до 7 юли, съобщиха от земеделската служба FranceAgriMer. 

Soufflet Agriculture заяви в отделна актуализация за реколтата, че се наблюдават добри ранни добиви и качество при пшеницата, но пък добивите от рапица са разочароващи, на фона на високите нива от миналата година. 

В Полша, цените се повишиха поради засилен търговски интерес и несигурността относно размера и качеството на новата реколта. Изкупните цени на износителите за пшеница с 12,5% протеин се повишиха с 5 злоти тази седмица до около 1015 злоти (227 евро) за тон, с доставка през юли/август до пристанищата.

ЕС намали производството на мека пшеница в прогнозата си  за юни с 2,681 милиона тона спрямо прогнозата си от май до 129,879 милиона тона, което се дължи до голяма степен на намалените добиви в Полша. 

Новата прогноза е с 2% под миналогодишната цифра, но с 4% над средното за 5 години. Основните намаления се приписват на Литва, където прогнозата беше намалена със 705 000 тона, Полша (намаление с 492 000 тона), Латвия (намаление с 416 000 тона), България (намаление с 314 000 тона) и Румъния (намаление с 284 000 тона). 

Австрия, Дания, Естония, Чешката република и Испания отчетоха общо намаление от 511 000 тона, разпределени приблизително по равно между петте.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!