През периода 14 – 21 юни 2017 година средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната се задържат на нивата от предходната седмица. Това стана ясно от информация на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).
 
 
Средната цена на едро на брашното за страната остава 0,77 лв./кг. По области, търговията с продукта на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,59 лв./кг във Враца, до 1,07 лв./кг в София. В девет от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -7,7% в Хасково, до +8,0% в Монтана.
 
При търговията на дребно с брашно тип „500” средните цени за страната остават 1,00 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО).
 
 
Предлагането на продукта в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 0,95 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, до 1,07 лв./кг в Пловдив. Изменение на цените на седмична база се регистрира единствено в област Шумен, където продуктът поевтинява с 2,9%. 
 
В по-малките магазини цените на дребно на брашното варират от 0,95 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, до 1,17 лв./кг в София, без отклонения на стойностите по области спрямо предходния седмичен период.
 
Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,23 лв./кг за големите търговски вериги и 0,28 лв./кг – за по-малките магазини, като продължава да е най-голям във Враца – съответно 0,45 лв./кг за ГТВ и 0,51 лв./кг за ДТО. В големите супермаркети в област София цената на продукта е с 0,04 лв./кг под тази на едро в същата област.