У нас често стават парадокси. Да не казваме, че страната е парадоксална. Нерядко се случват едновременно взаимно изключващи се неща и чак е странно, че криво ляво има движение в посока.  

В повечето случаи раздвижването се дължи на изискване на Европа и заплахата от санкции за неспазени срокове държи юздите.  

В очакване сме на подобен епизодПарите от Плана за възстановяване: Възможно ли е да ги видим през крив макарон?

Едно от тези парадоксални неща е процесът по  създаването на Стратегическия план на страната за развитие на земеделието и селските райони. 
Читателите на Агри.БГ знаят, че има сформирана Тематична работна група, която заседава - към момента има 12 срещи, като последната бе на 15 февруари - поне така пише на сайта на земеделското министерство, в актуалната секция по темата.  

От една страна и у журналистите, и у участниците в ТРГ - които, са основен източник на информация, освен грижливо и премерено написаните прессъобщения, се разви усещането за препускане от тема в тема, от интервенция в интервенция. Така щото решихме, че ще имаме готов Стратегически план за Петров ден 2021. 

Разбира се, това няма да стане. Покрай изборите - които не би трябвало да влияят на заседанията, защото в тях участват експерти и заинтересовани лица, а не политически фигури - поне така би следвало, процесът на препускане се забави. Да не кажем - спря. 

Агри.БГ се опита на два пъти да попита - в писмо, а и по време на събитие, представителите на аграрното ведомство колко още заседания се предвиждат, какво още не е обсъдено и кога финално ще се счита, че имаме готов скелет на проекта на Стратегическия план. Нямаше конкретен отговор - ясно защо - изборите трябваше да минат. 

И ето - изборите минаха и докато се редят новите кадри на върха на държавата, правителството в оставка следва да управлява процесите. 
Към момента няма обявено ново заседание на ТРГ. 

Ето го и тук парадокса - уж бързахме - имаше заседание почти навръх нова година, а вече изоставаме - Германия и Нидерландия
имат представени официално проекти на Стратегически планове - най-малкото са оформени и публикувани за вътрешно обществено обсъждане - не претендираме за изчерпателност - но сигурно и в други страни-членки вече са на този етап. 

На този фон всички си задават въпроси, а от миналата седмица и новите депутати наченаха с питанията към министрите в оставка. Само за 5 работни дни са внесени над 60 въпроса от народни представители, от които 7 са към земеделския министър в оставка Десислава Танева. 
Едно от тези седем питания е именно за Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони. 

Депутатът Пламен Абровски пита “на какъв етап е изготвянето на Стратегическия план на Р България за развитие на земеделието и селските райони” и още настоява към отговора да бъде приложено каква е логиката на всяка една интервенция и обосновката за предлагането й , а също и как тя ще се отрази на българското земеделие. 

В отговор от министерството следва да представят и проектите на дефинициите, които е необходимо да бъдат формулирани съгласно проекта на Регламента за стратегическите планове. 

Финансов план към Проекта на Стратегическия план с ясни суми по интервенциите и по години е следващото, което се иска като информация от агроведомството, а заедно с това в питането се отправя въпроса има ли изготвени анализи или изчисления за различни сценарии, които да се задействат във връзка с евентуалното прилагане на таван на директните плащания. 

Анализ относно ефекта от евентуалното прилагане на таван на директните плащания през следващия програмен период също е включен в запитването. 

През месец май предстои да станат ясни някои от най-интересните теми - ще има ли промени в изискванията в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), какъв процент от общия бюджет ще бъдат новите екосхеми, какво ще се случи с преразпределителното плащане и подпомагането за млади и дребни земеделски стопани - така казват експертите от ведомството

Реално не е ясно кога от Министерството на земеделието, храните и горите ще оповестят кои от обсъжданите по време на ТРГ теми и варианти на прилагане на интервенции ще се групират в един общ документ - Проект на Стратегически план, който да бъде представен пред българската аграрна общност, а след това и пред Брюксел. 

И още нещо вълнува фермерите - ще заложим ли отново в този план на старите, отъпкани и познати реалности, задръстили селското ни стопанство със скандали за източване на средства, неглижиране на едни сектори за сметка на други и взимане на решения на парче и с нетрайни последствия или ще се отправи поглед към нови практики, различни визи и модерни приложения?