Със завъртането на рулетката на парламентарно представените партии, на преден план в аграрния сектор стои въпросът кой ще бъде министър. 

Европейски пари ще борят бумащината

Този въпрос си задаваме в Агри.БГ с цялата условност на това, че ситуацията в политиката у нас е такава, че не се знае колко време би изтраяло едно редовно правителство до евентуални предсрочни избори или никоя от партиите няма да може да състави кабинет и ще се премине директно към служебно правителство. 

Почти без изненади кандидатурата на ГЕРБ-СДС за земеделски министър се оказа Десислава Танева. 

Казваме "почти", защото председателят на СДС - Румен Христов е завършил аграрна икономика и е преподавател по агроиконимика в Югозападния университет в Благоевград. Тоест погледите в аграрните среди се обръщаха и към него. 

Ако все пак ГЕРБ-СДС съставят правителство, Десислава Танева ще седне на министерското място за трети път. Тя беше първата дама земеделски министър от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г. На 15 май 2019 г. бе назначена на този пост за втори път в третия кабинет на Борисов, сменяйки подалия оставката си Румен Порожанов.

Ако се стигне до връщане на мандата, което е повече от вероятно, втори в списъка за съставяне на кабинет са „Има такъв народ“. В редиците на тази парламентарна група също има стар познайник с опит в земеделското право. Става дума за Пламен Абровски, работил в Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел и последно главен секретар на Управителния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

Евентуален трети мандат може да стигне до 27-те депутати от „Демократична България“. Там също има познато лице – Албена Симеонова. Тя бе избрана като водач на листата в Добрич, известен със силното си земеделско съсловие. Настоящ биопроизводител и председател на Българска асоциация „Биопродукти“, кандидат за евродепутат от групата на Зелените преди две години, тя със сигурност би крачила смело по пътя към "озеленяване" на родните фермери. И би била възможен министър. 

Все по-вероятен звучи обаче вариантът за служебен кабинет, а там можем само да гадаем - в пространството се въртят какви ли не имена - познати и безизвестни. А докато кучетата си лаят, керванът си върви и земеделската работа кипи.

Въпросът е да няма излишни сътресения, плащанията да са редовни и както казват стопаните: "Като не ни помагат, да не ни пречат!", нали така?