Времето отново се оказа благодатно за тиквите, но този път не заради субсидиите, а заради оскъдните валежи през тази година.

Фермерски пазари: Цвекло на крекери в Пловдив и шафран във Варна

Дълбоката коренова система на тиквите им осигурява достъп до повече влага и добра продуктивност даже при засушаване, а стопаните не са така зависими от възможностите за поливане.

Тиквите заемат днес централно място на традиционният фермерски пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“, който се провежда всяка сряда пред земеделското министерство в София. 

Специален гост на изданието е дружеството „Биотиква“, което е подготвило демонстрация за посетителите. Тя ще започне в 12:00 часа.

Годишно в България се произвеждат около 20 хил. тона, а през 2016 г. страната отчете рекордните 133 хил. тона – резултат от специалното субсидиране на културата.

Фестивалът на „Произведено във фермата“ се организира от Фондацията за биологично земеделие Биоселена всяка сряда от 10:00 до 18:00 часа пред Министерството на земеделието. 

Там се предлагат разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието или по Закона за храните.