Днес посетителите на фермерски пазар „Натурално“ в Пловдив ще могат да опитат плодове и зеленчуци, но в една по-различна форма – на крекери. За направата им производителите от София са се вдъхновили от своите деца и желанието да приготвят апетитна и полезна храна за тях, съобщават организаторите.

Късите вериги отварят нови врати за фермерите

На фермерския пазар традиционно залагат и на чистите български продукти от овче мляко. Семейна ферма от родопското село Брестник се грижи за ценителите на качествените овчи продукти, като предлагат богата гама от кашкавали, сирена и кисело мляко.

Фермерски пазар „Натурално“ се случва всеки петък с лятно часово време от 16:00 до 20:00 ч. Адресът е ул. Станислав Доспевски, срещу входа на Градската художествена галерия. „Не закъснявайте – свършва бързо!“, предупреждават фермерите.

През почивните дни техните колеги от морската столица продължават вече пета година да организират своя Фермерски пазар Варна, където официално ще открият сезона на шафрана. В събота фермерите са във Varna Mall, а в неделя – пред Фестивален и конгресен център – Варна. 

За първи път ще гостува производител на екзотичната подправка от бургаското село Трънково. Това е четвъртата подред реколта от над 3 дка шафранови полета, където в момента има над милион луковици, споделя Катя Ивановска-Беер. 

Директно от фермера посетителите ще могат да си закупят биосертифициран шафран от луковици, специално внесени от Франция. Подправката е в бурканчета с различни грамажи. Ще се продават и луковици.

Наред с фермерските храни организаторите залагат и на интересни инициативи. Този уикенд те за четвърти път се включват в световния експеримент „Да се погледнем в очите“. Идеята е да забравим телефоните и да се погледнем в очите на непознат за 60 секунди.