Общо 1334 са пчелините в Северозападна България, които подлежат на електронна регистрация, установи репортерска проверка на Агри.БГ.

Отпада двойната регистрация при пчеларите

„Знам, че трябва да се направи до 31 януари, но не съм наясно с това как ще става оповестяването за пръсканията, което е една от основните идеи. Ако ще трябва всеки ден да следя за съобщения на сайта, това не би ми свършило работа. Просто нямам такова време. Ако го измислят да е с някакви съобщения, които да се разпращат до нас, така по-бива. Мисля си обаче, че ще става с писмо по електронна поща. Докато се научат как да го правят по-голямата част от възрастните ми колеги, нали се сещате дали ще могат да си опазят кошерите?! Пък и да знае, какво от това?! Пчелите не са стока, която можеш да прибереш и да вържеш. Не знам какво ще става“, обяснява Методи Костов.

Единственото добро според него е, че регистърът ще е единен и се надява малко да се облекчат бюрократичните процедури.

Към момента обаче все пак си има някаква отчетност и се знае къде  и колко са стопаните в този бранш.

Първенец в региона например е Монтана, където броят на пчелините в пъти превъзхождат другите две области. Регистрирани са общо 875. Двата най-големи са в село Громшин, като единият е със 180 кошера, а другият изостава от него само с 1. Сред големите е и този в село Сливовик, където са регистрирани 155 кошера. По-надолу в класацията е село Лехчево с пчелин от 149 кошера. В село Черкаски пък имат такъв със 134 рояка, но там е и най-малкият с едва 1 кошер.

Във Видинско пчелините са само 41 като даже най-големият, който се намира в село Въртоп е само с 90 кошера.