Документите за вписването в регистъра на тютюнопроизводителите и купувачите на тютюневи изделия вече са ясни. Това стана с публикуван от Министерството на земеделието и храните проект за наредба за реда на водене на регистрите на тютюнопроизводителите и на лицата, притежаващи разрешение за изкупуване на тютюн.
 
За да бъдат вписани в индекса, тютюнопроизводителите трябва да подадат заявление по образец в общинската служба по земеделие. Това трябва да става всяка година до 31 март, с цел да се актуализира информацията в регистъра, се казва в проекта на наредбата. В случай на необходимост за удължаване на този срок, това може да стане със заповед на министъра на земеделието и храните.
 
В наредбата са упоменати и необходимите документи, които трябва да се представят от производителя на тютюн, за да бъде вписан в регистъра. Това са: копия от сключени договори за изкупуване на суровината; документ за правното основание за ползването на земеделска земя с площ над 5 дка; информация, индивидуализираща земеделските земи, върху които се отглежда тютюн с площ над 5 дка; копие от протокола за количествата изкупен тютюн през изминалата година, като този документ не се прилага от производители, които не са се занимавали с това преди.
 
„Лицата, които притежават разрешително за изкупуване на тютюн, пък получават регистрацията си от служители на компетентната дирекция, съгласно Устройствения правилник на Министерството на земеделието и храните, като това става в деня на получаване на разрешението“, пише в проекта на наредбата. Купувачите имат право на достъп на информация от регистрите само за тютюнопроизводителите, с които са сключили договори.
 
Успоредно с това за одобрение се предлага и текст на наредба за дейността на комисиите, които отговарят за качеството на тютюна. Тези органи, които са към областните дирекции „Земеделие“, ще се състоят от най-малко трима души и ще разглеждат заявленията за разрешение за закупуване на суров тютюн, ще обсъждат програми за прогнозните количества тютюн по сортови групи, които ще бъдат изкупени през следващата производствена година. Също така ще изготвят справки за изкупеното количество тютюн, наличните количества от суровината и за реализираните количества на пазара в страната и извън граница. Членовете на комисиите ще разглеждат и жалби, сигнали и молби, свързани със сектора.

Проект на Наредба за регистъра на тютюнопроизводителите