Специалистът по хранене на селскостопанските животни Бари Яремсио от Канада сподели своето мнение за използването на рапицата като фураж за едрия рогат добитък.

Най-големите износители на говеждо месо в света

Заради сухо време, късна сеитба или градушка, част от реколтата от рапицата в Канада е с лошо качество. Така тя става отличен вариант за използване като фураж за добитъка, пише DairyNews.

Рапицата в стадий на пълно цъфтене до ранен стадий на формиране на шушулка може да има същата хранителна стойност, каквато и висококачественото сено от люцерна и трева.

Едрият рогат добитък с готовност ще изяде силажа от рапица, смята Яремсио, добавяйки, че кравите може да имат нужда от 2-3 дни, за да привикнат към него.

В зависимост от качеството, рапицата или силажът може да съставят 100% от дневното меню. Преди това обаче трябва да направите тест на фуража, подчертава специалистът.

Има два проблема при хранене със силаж от рапица или зелен фураж: съдържанието на нитрати и сяра и високото съдържание на масло.

Нитратите са опасност, когато реколтата е вегетирала в сухи условия и не е могла да преработи всички внесени торове.

Високото съдържание на сяра – над 0,4%, може да провокира полиомиелит, обяснява Яремсио.

Натрупване на нитрати е налице в растението, когато то е повредено и не е способно ефективно да преобразува нитратите в белтък след проливен дъжд с градушка.

Нитратите се натрупват в горните листа на растението и достигат пика на концентрация четири дни след травмата. Ако културата се възстанови и се наблюдава нов растеж, нивото на нитратите може да се върне към нормалното едва след 12-14 дни от травмата, уточнява експертът.

Семената на рапицата може да съдържат до 42% масло, а функцията на търбуха на едрия рогат добитък се нарушава, когато общото съдържание на мазнини или масло в менюто превишава 7%.

Това означава, че преди да предложите на животните рапица, трябва задължително да тествате за нитрати, сяра и масло.