През 2017 г. Бразилия е била най-големият износител на говеждо и телешко месо в света. Прогнозата е, че тя ще запази лидерската си позиция и през 2019 г. Въпреки че Бразилия не за първи път е най-големият износител на месо, тя е една от страните, които заедно с Аржентина отчитат ръст на износа, пише изданието MeatInfo, позовавайки се на данни на Министерство на земеделието на САЩ (USDA).

Небивало голям износ на говеждо месо от Бразилия

Бразилското говеждо месо безусловно е най-търсеният продукт зад граница. Страната същевременно е обект на критики заради мащабното развитие на отглеждането на едър рогат добитък, което доведе до обезлесяването на места.

Добитъкът има нужда от храна и паша. Милиони акри бяха разчистени, за да се освободи място за животните, а също така и за соевите плантации, реколтата от които основно (80%) се използва за фураж за животни в цял свят.

По данни на The Guardian пожарите, които в момента нанасят щети върху бразилските тропически гори, са били провокирани от горенето на дървета – провокирано именно от стремежа да се освободи място за нови соеви плантации и отглеждане на добитък. Съгласно информациите, по-голямата част от пожарите са свързани с незаконна сеч.

Износът на говеждо и телешко месо през 2017/2019 по страни-доставчици (млн. метрични тона):

говеждо