Повече сливи, ябълки, домати и други селскостопански продукти от Молдова се очаква скоро да залеят европейския пазар. Европейската комисия (ЕК) предложи регламент, с който осигутява по-добър достъп на още седем продукта, които все още подлежат на тарифни квоти при влизане в ЕС. 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

От Брюксел определят решението си като демонстрация на солидарност, за да може Молдова да се справи със загубата на основните си пазари и транзитни центрове заради войната в Украйна. Предложението трябва да бъде разгледано и одобрено от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

Предложените мерки обхващат седем продукта, за които износът от Молдова за ЕС все още не е напълно либерализиран. Това са сливи, трапезно грозде, ябълки, домати, чесън, череши и гроздов сок. 

Регламентът удвоява повече от два пъти за срок от една година количеството на тези продукти, които могат да се внасят безмитно от Молдова в ЕС. Потенциалните безмитни обеми сега ще възлизат на около 55 млн. евро, включително 10 млн. евро за сливи и 27 млн. евро за трапезно грозде.

Междувременно българското Министерство на земеделието излезе с официално съобщение към вносителите на земеделски продукти с произход Украйна. За да бъдат смекчени отрицателните икономически последици от войната, ЕК прие Регламент (ЕС) 2022/870 на ЕП и на Съвета от 30 май 2022 г. С него временно се преустановяват тарифните квоти за някои украински земеделски продукти. Те ще важат до 5 юни 2023 г.