„Не ни е страх да си подаваме годишните данъчни декларации. Не е вярно, че не искаме или ни е страх, правим го всяка година, спазваме всички закони, внасяме на държавата сериозни данъци“, посочи Коста Костов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители от Генерал Тошево по повод твърденията на премиера акад. Николай Денков, че фермерите не желаят да подават годишни данъчни декларации.

Още по темата: Денков: Предлагаме на фермерите опростена процедура за доказване на загубите

За да получат подпомагане, стопаните трябва да посочат в документа пред НАП загубите си. Как точно ще стане това, все още не е ясно. Протестиращите земеделски производители искат ясни и точни правила, подсигурени с добри закони, които да им позволят да работят и развиват бизнес в нормална среда.

„Подпомагане при счетоводни еквилибристики не е реално подпомагане, а само хвърляне на прах“, заявиха стопани по време на протестното шествие към ГКПП Кардам. „Това пак е на принципа „Разделяй и владей“, който успешно се прилага у нас и явно работи“, коментираха още те. Финансовият ресурс, коментиран на срещата в Министерски съвет, категорично е недостатъчен и трябва да бъде увеличен, посочиха добруджанци.

„В основата на нашите искания е установяване на регламент за вноса на украинско зърно. Виждате, че този внос рефлектира не само при нас, но и в цяла Европа. Видя се какво става в Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. Това е общ проблем за ЕС“, посочи още Коста Костов. „Когато ние, българските земеделци, се вдигнахме на протести, никой от европейските ни колеги не ни повярва, напротив, те бяха срещу нас. Мислеха, че това е ситуация, която е проблем на даден регион. Сега разбраха, че не е така“.