Ще затворим границата и ще спрем всички превозни средства в знак на протест, обявиха земеделски стопани от  Асоциацията на българските зърнопроизводители в Генерал Тошево. Те се отправиха с тежките машини към пунктовете в Дуранкулак и Кардам. Какви са исканията на фермерите - чуйте от Коста Костов, председател на браншовата организация.

Трактори затвориха пътя от Добрич за Силистра в село Карапелит. С машините излязоха членовете на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Напрежението в сектора е голямо, най-вероятно ще увеличим протестните точки и часовете, в които блокираме пътищата, заяви Радостина Жекова, председател на местната организация.

Българската аграрна камара обяви ефективни протестни действия в цялата страна от днес, 6 февруари 2024 г. от 10.00 ч.

Българската аграрна камара и нейните членове, които започнаха днес ефективни протестни действия след като не приеха предложението на правителството за подпомагане на бранша, настояват за:

1. Осигуряване на бюджет по т.нар. украинска помощ за 2024, който да позволи запазване на ставките от 2023 г. за подпомагане на земеделските производители от уязвимите сектори като овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството. За сектор зърнопроизводство да се осигури бюджет за подпомагане, но не по предложената от МС методика, тъй като в нея липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за
последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

2. Приемане на пакет от законодателни инициативи за реформи в сектора с ясен  времеви график – промени в Закон за собствеността върху земеделските  земи, Закон за арендата и Закон за Българската аграрна камара с правила за представителност на браншовите организации в земеделието,  Закон за кооперативите, Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, Закон за пчеларството, Закон за виното и
спиртните напитки.

3. Приемане на Стратегии за поливното земеделие в страната, за целогодишно производство на оранжерийни зеленчуци, за развитие на пчеларството и др., както и достъп на земеделските производители до субсидирана  заетост към МТСП и общините с цел гарантиране на задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка и невъзможността на сектора да си позволи адекватни трудови възнаграждения.

4. Ясна позиция на държавата по т.н. Зелена сделка на ЕС без ощетяване на земеделските производители, както и преосмисляне на политиката на ЕС по отношение на търговията със земеделски продукти от трети страни, така щото да се гарантира реципрочност в стандартите на производство, за да се осигури справедлива търговия и да се предотврати нелоялната конкуренция от дъмпингов внос от трети страни.