Трябва да има обединение, но то трябва да е на принципна основа. Сега реално се случва голяма битка между браншовете какъв ресурс да бъде отвоюван. Това не е добре за реалното производство. Тъй като ние така или иначе успяхме да развием в една посока пазарни стопанства, докато сериозни пазарни стопанства с плодове и зеленчуци, или в животновъдство не успяхме да разработим за тези няколко програмни периода. Това кара да има едно сериозно противоречие и разделение на браншовете. Така биопроизводителят Цветан Цеков коментира инициативата за създаване на Браншова аграрна камара, която бе подета наскоро. 

Защо фермерите ще бъдат санкционирани дори при отказ от субсидии?

“Задължително трябва да има обединение. Но когато има безпринципно или небалансирано разделение на ресурса, който обективно трябва да бъде разделен и да бъдат подпомагани стопаните според разходи, според тежестта на това, което се извършва, а има различия, такава структура още от начало е обречена на сериозни проблеми в развитието си”, смята Цеков. 

Според него, за да бъде работеща формулата, по браншове трябва да има максимално големи структури, с големи обединения, за да могат да се отстояват интересите на земеделските производители.  

Наскоро пак стана актуалната темата, да. Винаги обаче има политически привкусове, които рано или късно излизат. Защо точно сега го направиха, а не когато започнаха да се обединяват доста земеделски производители?

До момента практиките бяха такива, че секторите бяха обяздвани и добре знаете, че политическата класа винаги имаше добри НПО-та от по 10-20 човека, които се явяваха като т.нар. бранш и дори не се чуваше за тях. 

Те работеха като маша. Затова трябва да има реални, големи организации, за да може да присъстваме в европейските структури, тъй като всичко, което беше сбъркано в земеделието, рефлектираше върху това развитие, а в същото време нямаше мощни организации и затова сме стигнали дотук”, обобщи Цеков. 
Според него идеалната цел е перфектна, но биопроизводителят смята, че съществува въпросът как двама души биха могли да балансират между различните въдства, защото между тях има фундаментални различия. 

“Вариантът това да се окаже поредната ялова структура и да финишира с фиаско или да бъде инструмент в нечии ръце, е много голям”, счита Цеков. 

По думите му Законът за браншовите организации е едно добро начало. 
“Но параметрите за представителност са твърде ниски. Или трябва да представляваш преобладаващия процент от регистрираните земеделски производители в цялата държава, или не бива да ти се дава възможност да регистрираш такава структура. Тази посока би трябвало да бъде изцяло преразгледана”, заключи Цветан Цеков.