Ясни са правилата, по които ще се определя представителността на една браншова организация. Те се съдържат в Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти, който е на обществено обсъждане до 9 януари 2023 г.

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

В законопроекта са въведени изисквания, въз основа на които областно, регионално и национално представителни браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти да бъдат вписани в публичен регистър, поддържан от Министерство на земеделието.

Чрез него ще бъдат видими членовете, които браншовите организации представляват, и ще стане ясно кои земеделски браншове с каква представителност са. Правилата за определянето им са част и от Стратегическия план за земеделие на България.

При областно представителните браншови организации са въведени критерии за определяне на представителност на сектори „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Преработка на селскостопански продукти“. Те се свеждат най-общо до минимален брой членове за съответната област и процентно съотношение на представителност спрямо официално регистрираните производители и/или преработватели на даден/и селскостопански продукт/и за съответната/ите област/и. 

Предвидени са и варианти, в случай че производителите и/или преработвателите на селскостопански продукти не отговарят на нито едно от изискванията поради териториални или други специфики на конкретния продукт. Те също могат да образуват областно представителна браншова организация от най-малко 7 члена, които имат регистриран или одобрен обект за производство и/или преработка по Закона за храните и по Закона за фуражите за съответния бранш.

В регионално представителната браншова организация трябва да членуват най-малко две областно представителни браншови организации от един и същи сектор и бранш. Те трябва да бъдат в териториална непрекъснатост в областите, от които обединява членове.

Национално представителните браншови организации трябва да обединяват най-малко седем областно представителни браншови организации. Ако една браншова организация не отговоря на тези изисквания поради териториални или други специфики на съответния вид култури/животни, може да бъде вписана като национална само по преценка на министъра на земеделието.

В състава на Съвета по животновъдство вече ще могат да членуват само представители на национално представителни браншови организации в сектора на животновъдството, вписани в публичния регистър. Същото важи и за Съвета по пчеларство и Националния съвет по храните.

Министерството на земеделието създава и въвежда в действие публичния регистър в шестмесечен срок от влизането в сила на закона. За вписване или актуализиране на информацията в регистъра национално представителните браншови организации подават заявление по образец. Това се прави ежегодно в срок от 1 декември до 15 януари на следващата година.