На фона на вноса от Украйна, все по-ясно се вижда, че държавата ни, по линия на напояването, е останала в 19 век. Проблемът с вноса и неговото решение, е чисто икономически и от ситуацията става ясно, че българското земеделско производство не е конкурентно на украинското. Това пише в писмо от Ивайло Тонев, бивш управител на “Напоители системи” в Хасково, до министрите на земеделието, финансите, икономиката и до депутатите в Комисията по земеделие в Народното събрание. 

В писмото си той цитира данните, представени по време на пресконференция на Българската аграрна камара, които показват, че средният добив на неполивен слънчоглед в страната е 200 кг/декар, а разходите за добива му са 250 лв./декар, като цената, на която продават нашите земеделски производители е 760 лв./тон. 
“Ако земеделските производители имаха достъп до поливна вода, средният добив на слънчоглед щеше да бъде поне 600 кг/декар, което щеше да доведе до много по-ниска крайна цена на слънчогледа, така че земеделците да покрият разходите си и да спечелят. Този пример ясно показва, че проблемът не е вносът от Украйна, а ниските добиви, респективно липсата на напояване”, пише в писмото. 

Тонев апелира към фермерите да изискват от държавата да им бъде осигурен достъп до поливна вода. 
“Решението на проблема с напояването е ключът към развитие и конкурентоспособност на българското поливно земеделие”, посочва Тонев и дава примери с Румъни и Гърция, където водата за напояване е субсидирана 100%. 

Той разказва, че предложението за създаване на Фонд „Мелиорации“, трансформирането на „Напоителни системи“ ЕООД в „Агенция Мелиорации“ и 100% субсидирана поливна вода, е внесено в Народното събрание още 2018 г., но не среща вниманието на институциите.

“Това не е просто едно предложение, това е опитът на съседните ни страни, в които се инвестират милиарди в мелиорации, така че земеделските производители да бъдат конкурентоспособни и да се развива поливното земеделие. Същата е ситуацията и с вноса на плодове и зеленчуци от Турция, но не се дава такава гласност, понеже сектор “Плодове и зеленчуци” у нас нас е унищожен отдавна”, посочва Тонев и продължава: 

“На среща, проведена на 13.09.2023 г., в присъствието на Министъра на земеделието Кирил Вътев, Снежина Динева - Изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, изнесе данни, че тази година са обслужили 10 000 декара повече от сезон 2022, общо обслужени 293 000 декара, от които 120 000 са оризища, което за държава като нашата е пренебрежително малък обем. Търговската дейност на предприятието извън ОПВВВ, реализира оборот от напояване за около 20 милиона лева, като само ФРЗ е 27 милиона. „Напоителни системи“ ЕАД, като търговско дружество не бива да усвоява средства по програма 4/3, поради причината, че ефект за поливното земеделие реално няма да има, а усвояването на пари по европрограма може да блокира бъдещи реформи в предприятието”.

В писмото Тонев се обръща към управляващите:   

“В момента сте заключили 3 млрд. куб. м вода в 181 язовира за напояване и не желаете тя да бъде предоставена за земеделие. Това е престъпление към българското земеделие, бъдете национално отговорни и мислете за държавата си като предприемете действия за решаване на проблема с напояването. Фонд „Мелиорации“ гарантира развитие и икономически растеж.”