Производители на различни продукти от цялата страна дойдоха на фермерския пазар във Враца, за да предложат на хората това, което създават в стопанствата си.

Фермери пред МЗХГ вече ще има и всеки петък

Щандовете бяха многообразни – от месни деликатеси и консерви до специални селекции сиропи и сладка, произведени в малки и средно големи ферми в България.

био пазар

"Забелязвам, че биопроизводството печели все повече хора на своя страна и това не е никак случайно. Аз лично станах фен на тези продукти, защото знам колко е важно за организма ми и защото ми е много вкусно. Да, по-скъпичко е, но това е нормално. Навсякъде по света е така, защото тези екологично чисти продукти обикновено се произвеждат в малки ферми и разходите са повече за единица продукт", обяснява Светлана Божкова, която обърна особено внимание на щанда за екологично чисто месо.

Хит сред посетителите се оказаха стоките на производителите предлагащи мед и млечни продукти.

био пазар

 "Всеизвестен факт е, че медът и пчелните продукти помагат на имунната защита и в условия на пандемия е нормално хората да го предпочитат. Не искам да купувам вносния пчелен мед дошъл откъде ли не. Предпочитам този, който е произведен от стопаните тук и затова съм на фермерския пазар. Чувствам се по-сигурен в качеството на меда от български пчелин и го предпочитам, а най-убеден съм, когато си го купя след разговор с човека, който го е придобил лично от собствения си пчелин", коментира Цветелин Цветанов, който беше дошъл на фермерския пазар, за да избере най-доброто според представите му.

"За мен млечният продукт трябва да носи онзи дъх на мляко, който помня още от детството си. Баба ми и дядо ми отглеждаха овце и правеха сирене и кашкавал. Малко преди Коледа открих такива продукти на този пазар, които искам да посетя пак, за да си купя ", обяснява Пламен Петков, който е категоричен, че предпочита родното производство.

На щандовете с интерес хората оглеждаха това, което предложиха и производителите на български вина, ракии, пречистено масло, домашен сапун и типичните за сезона плодове и зеленчуци.