Фермерски фестивал пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) вече ще има и всеки петък, като началото е идният - 22 януари, съобщават организаторите на събитието.

Ферми за ядливи насекоми и у нас? Защо не!

Досега всяка сряда фестивалът даваше възможност на жителите и гостите на столицата да се насладят на фермерски храни. Сега това ще става и през петъците, във времето от 10:00 до 18:00 часа. 

Какво ще има на това първо петъчно издание на Фермерския фестивал, вижте тук.

От 2017 година насам фермерският пазар на тротоара пред аграрното министерство стана популярен сред потребителите с разнообразните си фермерски и занаятчийски храни – краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месо, ядки, мед и още много други.

“Близо една трета от храните са биологични, като са добре обозначени на щандовете с европейското лого за биопродукт. Повечето храни са произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони”, уточняват организаторите от фондация "Биоселена". 

През 2019 година фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столичната община за приноса му за социализиране на градски пространства в София. Всички производители в него са регистрирани. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Покрай редовния фермерски пазар се организират много културни събития и дегустации, които правят Фестивала място не само за добра храна, но и за храна за душата. Амбицията на организаторите е да ги възобновят, когато епидемиологичната обстановка го позволи, а във времето на пандемията фестивалът се организира при стриктното спазване на мерките.

Повече информация можете да намерите на интернет страницата на фестивала, както и във фейсбук.