Заобиколена с пасища, ливади и гори, на 1000 м. надморска височина в полите на Средна гора, се намира биофермата на Христо Ушев и семейството му. На площ от 15 дка наследствена земя, която са нарекли “Плодов рай”, те отглеждат малини, ягоди и шафран.

Как Христо взема решение преди 3 години да напусне сигурната си работа в холдингова компания в Пловдив и да обърне поглед към земеделието, вече сме разказвали в Агри БГ. Тук споделяме стратегията, която той прилага, за да развие бизнеса си успешно. 
 

Помощ от агроном консултант


Една от първите стъпки, които предприема, е консултация с агроном за сортовете и технологията на отглеждане на културите:

“Наясно съм, че в България да плащаш, както се казва за акъл, е нещо, за което още не сме дорасли. Но аз започвам сега със земеделие, никога не съм се занимавал и е нормално да ползвам услугите на човек, на който това му е професията”, споделя Христо Ушев.

“Агрономът е специалистът, който може да добави стойност в производството, агрономът може да развива в перспектива едно стопанство. Грешките при земеделското производство, особено при тези култури, се натрупват в годините. Грешките днес се отразяват на производството ни следващата година”, допълва агрономът Стефан Гроздев.

 

Христо Ушев и Стефан Гроздев

 

Стратегия за избор на сортове 

 

Следващата стъпка е изборът на сортове - и при ягодите, и при малините, той е съобразен с работната ръка. 

“За избора на сорт се опитахме с г-н Гроздев така да нагласим нещата, че да има едно застъпване на сортовете от гледна точка на това, че на този етап не искам да наемам хора”, обяснява Христо Ушев. Агрономът допълва: “Избрали сме сортове, които са устойчиви на определени неприятели и вредители. Да има определена последователност на ранозрелост, така че прибирането на продукцията да бъде облекчено от гледна точка на работна ръка. Все пак знаем, че тези култури са нетрайни. Имат определени изисквания за съхранение, така че това също е важно при организиране на пласирането на продукцията.  

“Съображенията ми за наемане на работна ръка са само едни - качество! Аз изключително държа на качеството и всяка една малинка се оглежда преди да се сложи в тарелката. А работниците - всички знаем как работят”, обяснява биопроизводителят.

На този етап брането на плодовете се прави изцяло от семейството на Христо.

 

бране на биомалини
 

Технология изцяло съобразена с изискванията на биологичното земеделие

 

Тъй като стопанството е биосертифицирано, технологията на производство е изцяло съобразена с изискванията на биологичното земеделие. В този смисъл: “Технологията трябва да бъде по-цялостна, малко повече превантивна и насочена към развитие на имунитета и разбира се, възстановяване на почвеното плодородие”, пояснява Стефан Гроздев.

И макар районът да е благоприятен за отглеждане на ягодоплодни, има немалко предизвикателства, тъй като малината е една от трудните за отглеждане култури и се напада от много вредители и фитопатогени. 

“Източникът на напояване не е това, което може да ни удовлетвори напълно и ние трябва да бъдем изключително добре организирани. И както днес виждате, растенията не дават вид на стресирани заради липса на напояване. Напротив - изглеждат много свежи и зелени и това е така не защото имаме достатъчно вода, а защото сме взели предвид този фактор много организирано, по схема… Съобразяваме биопрепаратите, които подаваме”, посочва агрономът Стефан Гроздев.

малини в Средна Гора

 

Субсидиите не са фикс идея

 

Европейските субсидии никога не са били фикс идея за биопроизводителя - както при стартиране на бизнеса, така и в момента. По думите му те са “болна тема” и Христо разказва защо:

“Не получавам и до сега не съм получавал субсидии. Причината е, че начинът, по който отглеждам растенията, по никакъв начин не съответства с методите на Държавния фонд Земеделие. Първата година - да речем за ягодите - инспекторът пристигна. Пита ме: Береш ли плодове. Казвам: Не! Късам цветовете в момента, развивам самото растение за следващата година и отговорът беше: Добре, тогава ще ви санкционираме! И вместо да ни подпомогнат за това, че не използваме препарати, които са изключително вредни, те ни санкционират”.

Директните продажби - път към българския пазар

 

Макар Христо да определя пазара на малини като труден, той успява да реализира плодовете, като стриктно спазва първоначално заложената идея за директни продажби, макар че на този етап не успява да получи цени като за биологична продукция.

“Опитвам се изцяло да избягам от прекупвачи. Работя директно с крайни клиенти и търговски вериги, като доставките си ги извършвам сам. Търговски вериги - имам предвид локалните местни вериги - основно в град Пловдив”, пояснява Христо Ушев.

Биопроизводителят споделя, че си е дал срок от 5 години да разработи бизнеса си с ягодоплодни култури. Категоричен е, че докрай ще спази концепцията си за производство на биологични плодове.

насаждение биомалини

А агрономът Стефан Гроздев обобщава: “Това е един много хубав пример, че земеделие може да се прави и в райони, които на пръв поглед изглеждат неблагоприятни за развитие на земеделие или необлагодетелствани. Може да се отглеждат ягодоплодни култури - малини и ягоди, които са едни от най-трудните за отглеждане. Може да правим земеделие на изключително бедни почви. Тук почвата, между другото, е със съдържание на органични вещества не повече от 1%. Всичко това е възможно - може да се развива фамилно фермерство; можем да правим биоземеделие, което е много по-скъпо и много по-трудно… и можем да реализираме продукцията на българския пазар”.