Радостин Кънев е млад фермер и към момента все още е студент с профил “Лозаро-градинарство”. Преди около 5 години решава да се занимава със земеделие, като дейността му включва създаване и отглеждане на черешово насаждение за интензивно производство на площ от 175 дка собствена земя.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Стопанството на Радостин разполага с цялостна система от защитни и хидромелиоративни съоръжения - капково напояване, торовнасяне и оросителна система за поддържане на влага, мрежа против градушки и покривно фолио против слани, както и високотехнологична и иновативна земеделска техника.

“Успях да засадя череши със собствени сили върху половината от тази площ. По-нататъшна подкрепа получих чрез одобрения ми проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020г. за създаване на овощно насаждение, изграждане на защитни и хидромелиоративни съоръжения и купуване на земеделска техника.

Направените инвестиции в стопанството ми са повече от 950 000 евро без ДДС, като срокът на откупуване на направената инвестиция е 6 години”, обясни Радостин, който бе един от седемте проекта, които бяха одобрени на последващ етап в Третия национален форум на младите фермери, който се проведе в Пловдив. Агри.БГ бе медиен партньор на събитието и част от експертното жури.

По думите му срокът за експлоатация на интензивното плододаващо черешово насаждение е 15 години. Това е периодът, в който от него ще бъдат реализирани и приходи.

“Приложената схема на засаждане е 4 х 1,4 м и в един декар са разположени над 170 броя дървета. Това позволява оптимално използване на площта и реализиране на по-високи добиви”, добави той.

Радостин е категоричен, че трайните насаждение намаляват почвената ерозия.

“Използваната в стопанството ми система за капково напояване и системата за оросяване имат за цел да минимизират разхода на вода. Тъй като торовнасянето се извършва чрез капковото напояване, това ми позволява много прецизно да регулирам веществата, които попадат в почвата, а и при растенията”, категоричен е той.

За Радостин Кънев земеделието е всичко!

“Отраснал съм в семейство, където земеделието винаги е било на почит. Изпитвам влечение към плодовете от нашата семейна градина. Това предопредели моите решения в професионално отношение. Исках да имам мое собствено насаждение и то да е за пример. Сега завършвам висшето си образование по специалност, която ще ми помогне да правя нещата в стопанството си по най-добрия начин”, каза младият фермер.

Той не губи време, а мисли и за бъдещето. Планът е повече от ясен.

“Плановете ми са свързани с купуване на нови площи и създаване на нови насаждения, отново с череши. Освен с разширяване, обмислям и инвестиции в добавяне на стойност към произвежданите от мен череши – натурален плодов сок без добавени консерванти и подсладители. Тъй като съм привърженик на здравословния начин на живот, вярвам, че хората ще оценят както произвежданите плодове, така и соковете, които бих искал да им предоставя”, заключи Радостин Кънев.