Мирослав Найденов заяви в студиото на предаването "Тази сутрин",по БТВ, че са проведени разговори с прокуратурата и започва пълна проверка на работата на Министерството на земеделието.

Вече е заменен шефът на Държавната агенция по горите, което е добър сигнал за Европа, че искаме промяна.

Припомняме, че още преди няколко месеца, като експерт в областта на земеделието на ГЕРБ, министърът на земеделието Мирослав Найденов многократно критикува работата на ДАГ. През последните седмици преди влизането в сила на мораториума за замени на държавни гори само за няколко дни бяха подписани 47 сделки, като са били заменени над 3500 дка държавни гори на средна цена от 8.09 лв. за кв.м.

Новият ръководител на ДАГ доц. Георги Костов е роден през 1959 г. в София. Завършил е Висшия лесотехнически институт (сега Лесотехнически университет), където в момента ръководи катедра "Лесовъдство". Специализирал е в Австрия, Швеция, Швейцария и Холандия. Участвал е в реализирането на няколко международни проекта, свързани с развитието на горите и националните паркове в България.

Новото ръководство на агенцията ще внесе в Министерски съвет решение за незабавен мораториум върху промяната на предназначението на горите, което щ бъде и гласувано.

Новият министър на земеделието посочи и най-наболелите проблеми заварени в Министерстното на земеделието и храните:

Закъснява обновяването на орто-фото картите,което трябва да приключи до 30 септември, поради неясноти във възложената обществена поръчка. Това поставя под риск стартирането на изплащането на преките плащания, което трябва да стартира през октомври.

Другият сериозен проблем, с който се сблъскваме е станалата прословута Индификационна система за животните, която все още не може да стартира.

Получава се така, заяви министърът, че " в традиционната шопска салата, няма български продукти - турски домати, краставици от македония, палмово масло в сиренето. Стигна се дотам, че България не дай се боже при криза, не може да осигури продоволствието на нацията, защото родното производство беше ликвидирано", допълни още Министъра.

На въпрос на Бареков: "Ще видим ли тракторите след 16 октомври в София?", Министър Найденов заяви:


Ще работим да отстраним проблемите и ще водим откровен диалог с фермерите. Вече говорим на един език, допълни той

Той заяви още, че чиска на етнически и политически признак в Министерството на земеделието и храните няма да има, но оптимизиране на администрацията ще бъде проведено.