Турция е сред основните партньори в търговията на България със селскостопански продукти. През последните няколко години формира около 5-6% от общия аграрен стокообмен на страната, коментира земеделският министър Христо Бозуков на посещение в южната ни съседка. 

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

По негови думи традиционно българският износ на селскостопански стоки за Турция надвишава съществено вноса оттам. Статистиката сочи, че през 2020 г. стойността на изнесените селскостопански стоки за южната ни съседка възлиза на 347,9 млн. долара – със 7,5% повече на годишна база. 

Водещите селскостопански стоки в българския експорт са какаова маса, слънчоглед и пшеница, следвани от кюспета, едър рогат добитък, остатъци от производството на нишесте и скорбяла, слънчогледово масло, етилов алкохол, ориз, царевица и др.

На срещата с турския ресорен министър бе решено следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да се проведе у нас през 2022 г. Бе обсъдено и партньорството между българските и турските ветеринарни власти относно нередностите при транспорта на живи животни.