Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е оказвала въздействие в полза на много известна фирма за производство на пилешко месо и яйца. Това е ставало по времето на Паскал Желязков, за което той е и освободен, заяви земеделският министър Христо Бозуков пред Mediapool.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Той описва ситуацията в Агенцията като доста сложна. Одитът, който продължава и в момента, открива спорни данни, които ще бъдат дадени на прокуратурата. Част от тях показват, че при ръководството на Желязков Агенцията е ограничавала вноса на яйца и месо под претекст, че има салмонела. Така въпросната фирма е можела да си продава стоката у нас, а коя е тя, ще се разбере, когато одитът приключи.

Други нарушения, които установява проверката, са свързани със задължения, които са възлагани на външни изпълнители, при положение че самата Агенция е можела да ги извършва. Раздавани са милиони за лабораторни изследвания, въпреки че БАБХ разполага с лаборатории и може да ги прави сама.

Съмнително е също развалянето на договора с екарисажите в Шумен и Варна, които са заменени с мобилни инсинератори, чийто капацитет е под въпрос. 

Нередности има и около т.нар. златен гьол за дезинфекция на Капитан Андреево. Договорът с обслужващата фирма обаче трудно би могъл да се развали, тъй като включва клаузи за доста сериозни неустойки при преждевременно прекратяване. 

По думите на министър Бозуков обаче проблемът не е в разваляне на договора, а в невъзможността на БАБХ да поеме функциите на частната фирма. Това би струвало на държавата допълнителни 2,5 млн. лв. за съоръжения, персонал и софтуер, които да обслужват три пункта – Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново.