Има пазар за бракувани животни, но на частно. При това цената е по-добра, отколкото тази на кланиците. Проблемът е обаче, че стопаните няма как документално да се освободят от тях, затова всеки търси начини как да ги отпише.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

„Веднъж завинаги трябва да се реши проблемът с бракуваните животни и тяхното редовно изписване от системата, защото, докато не го измислят, ние, животновъдите, сме принудени да бъдем „нередовни“ въпреки желанието си да работим по правилата и изискванията на БАБХ“, коментира Галина Мирчева, овцевъд от Плевенско.

Лично тя тази година е имала над 100 бракувани овце, към които пък има голям интерес. Местни хора от околните села и дори съседни общини идват да купуват, но не могат да й дадат документ. Те не притежават животновъден обект, затова няма как да бъде издаден пътен лист. 

За нуждата от законен начин стопаните да се освобождават документално от бракуваните животни и държавата да помогне с техния пазар, настоява и друг читател на Агри.БГ.

„Даваш 20 овце на населението брак за клане и казват, че не може да ги изпишем. Ама бай Петър, бай Иван и т.н. са ги взели за лична консумация! Или животновъден обект, или мозък, казва законът. Но не може да кажем на всеки: „Заколи я и ми дай мозъка или имай животновъден обект“. Днес така, утре така и те станали 20 броя. Идват на проверка, а животните ги няма – глоба, проблеми“, обяснява Георги.

Според д-р Жельо Минков в нормативната уредба всичко е наред. „Само трябва инвентаризацията на животновъдните обекти да бъде включена в Държавна профилактична програма (ДПП)“, предлага той.

Може би решението се крие в новия Закон за ветеринарномедицинската дейност, чийто проект би трябвало да е готов до края на месец ноември.  В него е заложено нововъведение във ВетИС, свързано с уведомяването от страна на фермерите за събития с животните по електронен път и по телефона. Но дали в него ще намерят място и нови правила за бракуваните животни, предстои да разберем.