Министр Кирил Вътев представи екипа си пред медиите в Големия колегиум на Аграрното министерство. Той обяви, че за свои съветници е избрал председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, управителят на фондация “Биоселена" Стоилко Апостолов и д-р Дамян Илиев - изпълнителен директор на БАБХ през периода 2015-2019 г. 

Кирил Вътев: Анализира се възможността за отпускане на помощ de minimis за животновъдите

“Радваме се, че сред нас има хора, които идват от бойното поле, както обичаме да се изразяваме. Те са от реалната практика. Ще положим усилия да построим правилно цялата агрохранителна верига и да стимулираме тази част от нея, която е необходимо”, каза Вътев.

Той обяви, че възнамеряза ва работи с абсолютно всички браншови организации, включително и с камарите. 
”Абсолютно равностойно, равно отдалечено и коректно, но всеки трябва да си намери мястото в агрохранителната верига с отделни сектори няма да се занимаваме. 

Няма да разглеждаме самостоятелни сектори, защото никой сектор не е сам за себе си. Сектор "Животновъдство" - да видим продуктите от този сектор - месо, мляко, кожи, вълна. Нормално ли е да се изхвърля вълната? Да се чудят какво да я правят? Има наука, която ще им каже какво да я правят”, коментира министър Вътев.

Другото, което ще правим наистина постоянно, е да обвържем всички агрохранителни вериги с науката. Ще направим и в горското стопанство такъв консултативен съвет. До края на седмицата ще имаме структурирани абсолютно всички КС по всички продуктови линии на агрохранителната верига. Ще работим и с дърводобива. Ще работим и с напояването.

По повод вноса на украинско зърно в ЕС Вътев отбеляза:

“Нека не забравяме, че Украйна е изключително мощна аграрна страна. И според мен на нас ни предстои да се адаптираме с присъствието на Украйна на европейския пазар, защото както наблюдаваме тенденцията рано или късно Украйна ще стане член на ЕС и по-скоро ние трябва да се адаптираме към този факт, отколкото да се оплакваме от него или да търсим някакви непазарни решения”.