Новите изисквания за земеделските стопани в Стратегическия план и санкционирането при неизпълнение на задълженията им станаха обект на дискусия в Добрич с експерти от Министерството на земеделието. Във връзка с всички проверки, които ще се извършват от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), агроведомството е насрочило среща-обучение на служителите на фонда. 

Всичко за Кампания 2023 

От 20 до 22 февруари за служителите на ДФ „Земеделие“ ще се проведат информационни срещи, на които ще се представи всичко, с което експертите са запознали земеделските стопани от страната, посочи Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ към МЗм.  

На тези срещи „всеки критерий за допустимост ще искаме да бъде определен като начин на проверка заедно с нас“, изтъкна Стоянова. 

„Това се прави, за да не се случи така, че логиката, която ние влагаме в политиката и създаването на тези интервенции, пречупена през логиката на проверяващите от ДФЗ, да постигне съвсем различна цел. В директните плащания ние имаме като ангажимент е да постигнем 100 % усвояемост на средствата, т.е. 100 % от парите да се дадат на фермерите, а не да се санкционират или намаляват плащанията. Тези пари се връщат обратно, те не остават в бюджета на държавата. Затова искаме да го направим по начин, по който най-малко да има санкции и най-много пари да се усвоят от стопаните. Затова и тези срещи с колегите от ДФ „Земеделие“ за нас са много важни, за да обсъдим всички критерии, които фермерът не може да бъде държан отговорен за неизпълнение на някои от изискванията. Положили сте всички усилия, но въпреки това има нещо, което няма как да преодолеете и не би следвало за това да търпите санкции и намаления на плащанията“, допълни Аделина Стоянова. 

Разяснителната кампания на Министерството предизвика сериозен интерес в цяла България. Фермерите се интересуваха от различните видове интевренции и екосхеми, Кампанията по директни плащания, правилата, които трябва да спазват, и разбира се, начините на санкциониране при волно или неволно нарушение на изискванията.