В хода на изложенията от кампанията Подкрепяме българското направихме и годишните си работни срещи със земеделските производители, като откроихме, проблеми в няколко групи. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева за Фокус.
 
„Единият тип проблеми са проблемите в прилагането на правилата относно поземлените отношения, най-вече в частта управлението на публичния фонд от постоянно затревени площи – мери, пасища и ливади, в полза на животновъдите. Вторият тип проблеми, които ясно се очертават като в най-висока тежест от проблематиката, това е достъпът до пазара. Като тук можем този проблем да го опишем в няколко аспекта. Първо, за големите производители: условията, които те предлагат и продават своята продукция в големите търговски вериги и условията за това. Вторият аспект засяга по-малките производители, които нямат тези обеми, регионалните производители, за това как могат да имат достъп до тези търговски вериги, до операторите им в съответните областни центрове, за да стигнат до потребителя.“
 
Министър Танева обясни, че във входа на срещите от кампанията на МЗХ, експертите са представили докъде е стигнало в момента родното земеделие, какви са тенденциите за развитие, какви са очакваните промени и очакваната подкрепа.
 
„Част от получените от срещите предложения вече материализирахме в отделни решения, които взехме междувременно. Друга част, както инструмента за държавна подкрепа за създаване на фермерски пазари, ще бъдат приложени следващата година, защото те зависят, разбира се и от бюджета, с който МЗХ ще разполага. В хода на тази кампания реализирахме разговори с търговските вериги. Две от тях откликнаха на нашите предложения. Силно се надявам, че ние ще стигнем наистина в дух на конструктивен диалог, взаимност и търсене на ефективния пазарен модел, да предложим възможности и на малките местни регионални производители достъп до тези точки на търговия с храни и безспорно за това какви да са правилата в тези отношения, така че българският производител на храни да е равнопоставен, когато продава на един и същ оператор в България и в съседна Румъния, примерно“, коментира министърът.