Израснала в Румъния по време на комунизма, Михаела Гутман и семейството й не са имали много неща. Медът обаче е бил в изобилие, пише miamiherald.com.

Пчелар инвестира в производството на кремообразен мед

Медът беше нашият десерт, нашето лекарство, нашето всичко, спомня си тя сега, когато живее в САЩ.

Нямахме захар, нямахме нищо. Имахме мед и аз бях запленена от пчелате, допълва Гутман.

Днес младата жена е предприемач и наскоро стартира компанията Sunny Honey Miami заедно със съпруга си - Джордж Гутман. Продават 7 вида мед, но това не е онази течна консистенция, която се предлага в пластмасови опаковки с различни форми.

Внесен от Канада, пчелният мед се обработва и бутилира във Флорида. Той получава кремообразна текстура, подобна на крем брюле. Медът се овкусява с ванилия, матча, какао, кокос, лайм или лавандула. Семейство Гутман продава и чист мед, той е любимият им.

Цената на уникалния им продукт не е ниска - 22,99 долара за 340 грама. Реализацията му става най-често през уебсайта на компанията, специализирани магазини и изложения. За миналите 3 месеци са продали пчелен мед за 50 000 долара.

Те направиха промяна в индустрията, казва Хоакин Мантовани, вносител на пчелен мед във Флорида, който ги консултира в бизнес начинанието.

Това, което направиха, е да сложат бяло злато на лавицата, допълва той.

Белият мед, за разлика от кехлибарения, има млечен цвят.

Колкото е по-светъл, толкова е по-сладък, казва още Мантовани.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

За една година: Загиналите пчелни семейства са с 84% повече

Разочаровани стопани въпреки по-високите добиви от мед в Добруджа

Бавно, устойчиво и сладко - пчеларството като бизнес и философия