Трудно е да се направи обобщава картина на пчеларството през 2021 г. Там нещата рядко изглеждат розови. Някои проблеми се задълбочиха, други се появиха. Всеки намираше решение сам за себе си. 

Изкупната цена на меда скочи с около 30%

Една от надеждите на пчеларите е нещо да се промени с новите интервенции за подпомагане, които ще се прилагат от 2023 г. Много от предложенията на бранша са се приели добре от земеделското министерство, но има и важни моменти, които още не са изгладени. 

За да не гадаем каква година изпращат пчеларите, решихте да попитаме каква е била тя за Ростислав Рашев – председател на пчеларско дружество „Липа“ – Стара Загора, и деен участник в десетки работни групи през годините.

Добивите

Изминалият активен сезон започна доста добре с топло и влажно време. Първите добиви от рапица и акация бяха много добри. През юни обаче времето се развали и пропаднаха паши като лавандула, драка, кориандър. Слънчогледът се представи на средно ниво като паша и общо взето сезонът можем да го причислим към среднодобрите. 

Здравният статус

Много от пчелните семейства не успяха да преживеят миналата зима. Имаше много голяма смъртност. За съжаление, тази зима се очертава същата. Първият фактор е вароатозата, като към момента вече има данни за сериозни загуби на пчелни колонии. Върху здравето на пчелите оказва сериозен натиск и използването на пестициди. Климатът отново не беше този, който познаваме от деца. 

Електронната система

Платформата беше въведена в първоначален вариант. Тя бе стъпка в правилната посока, но далеч не трябва да бъде последната. Има много детайли, които трябва да се изгладят. Получихме разбиране от МЗХГ и БАБХ, но така и не се стигна до започване на работа по изграждането на нейния нов, подобрен вариант. Иначе самото въвеждане на системата показа много силен резултат. В нашия регион нямаме сигнал за нито едно отравяне. Това е добър знак, но имаме какво още да се желае.

Държавната помощ за загинали пчелни семейства

От години зимната смъртност не се обявява от пчеларите по реда, по който е измислено да става това. Вина обаче има и административното ръководство, защото той не е много логичен. Колкото и да е парадоксално, проверката на частнопрактикуващия лекар не се отразява във ВетИС, а единствено броят пчелни семейства, които пчеларят лично отива да заяви пред официалния лекар на Областната дирекция на Агенцията по храните. Това доведе до объркване при кандидатстването за държавна помощ. 

Но непознаването на нормативната уредба не оправдава пчеларите. Да, тя не е добра, но ние трябва да я спазваме такава, каквато е, и съответно да правим постъпките да я променяме. Не можем да упрекнем МЗХГ за това, че искаше документално и ясно удостоверена зимна смъртност. Въпреки че можем да направим упрек към тях за тези проценти, които искаха, за да има подпомагане, както и дали тези 60 лв. са достатъчни.

Отделянето на БАБХ

Не са ясни мотивите за едно такова решение. С БАБХ се правят експерименти от доста време, които до момента не доведоха до нищо добро. Контролът се занижава с всеки изминал ден, има изключително голям недостиг на кадри, най-вече ветеринарни специалисти и агрономи. Преместването от едно министерство в друго не виждам как ще реши въпроса с ефективността на контрола. Трябва доста сериозна работа и, разбира се, финансиране.

Бъдещото подпомагане

Обсъждани са 12 интервенции по чл. 55 от Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета. Голяма част от тях преповтарят мерките в Националната програма по пчеларство, но има и нови моменти. Например ще се подпомага закупуването на фуражи за пчели, с които да се подпомагат семействата във времето, когато няма паша.

Втори нов елемент е, че ще бъде разширен обхватът на най-атрактивната мярка за техническа помощ. Вероятно вече ще можем да купуваме и техника, която не е пряко свързана с първичния добив на пчелен мед. Друга новост е, че ще могат да се купуват средства за борба с нозематозата и други заболявания.

Разработени са и две чисто нови интервенции. По отношение на едната имаме още какво да изчистваме. Добра новина е, че предаването на Стратегическия план се отсрочва с поне месец, за да имаме време да изгладим спорните моменти.