Нова работилница за вторична преработка на пчелен мед собствено производство и на кремообразен мед ще се изгради в добруджанското село Орлова могила. Инвестицията ще се осъществи по проект по подмярка 4.2, реализиран чрез стратегията за ВОМР на МИГ „Добричка“, съобщиха от Областния информационен център.

През крив макарон: Намалената ставка на ДДС за плодове и зеленчуци изглежда мираж 

Производството на крем-мед по метода на Дайс е нов продукт за територията на общината. Чрез прилагане на тази технология медът придобива кремообразна гъстота, превръща се в гъста, приличаща на коприна маса, която може да се маже. Готовата продукция ще се реализира на пазара в стъклени бурканчета.

Подкрепеният земеделският производител ще инвестира европейските средства в закупуване на технологично оборудване, необходимо за производството крем-мед и натурален хомогенизиран пчелен мед. Новото оборудване ще бъде разположено в построената по проекта нова сграда. Предвижда се и разкриването на две работни места.  

Общата стойност на проекта е 121 468 лв., от които 60 734 лв. са осигурени по ПРСР. Договорът е подписан на 18 януари 2022 г. и ще продължи до юни 2025 г., уточняват от ОИЦ-Добрич.