Медоносната пчела не е просто източник на доходи за производителя на мед Нимит Сингх. От пчеларството той е научил ценни житейски уроци, пише Gaonconnection.com.

Пчеларят Димитър Станчев ще ни представя в Европа

Пчелният мед е точно такъв, какъвто природата е искала да бъде за хората - устойчив, бавен и сладък, смята 30-годишният Сингх, който има собствена марка пчелни продукти Madhumakhiwala.

По образование инженер Сингх никога не е искал да работи на пълен работен ден и зад бюро.

Исках да изпитам ентусиазма от създаването на собствена фирма от нищото. Моят баща, който е ветеран от войната, ме научи на всичко за пчелите и бях запленен, спомня си фермерът.

Пчеларството ми даде усещане за бизнес с разум. То не изисква голяма инвестиция или да имаш собствена земя. Същевременно крайният продукт няма срок на годност и нямам притеснения, че ще се развали, споделя Сингх.

Преди се впусне в начинанието си, той се отправя на пътешествие. Разглежда и черпи знания от пчелари из цялата страна. Прекарва две години в обкръжението на специалисти.

Реших да бъда поне по една седмица с всеки пчелар, който срещна, споделя Сингх. Всеки един от тях му дава ценни знания не само за грижата за пчелите, но и за самия бизнес отвътре.

Днес Нимит притежава 1000 кошера и собствена земя. Разполага с подкрепата на фермери и земеделци от цялата страна, които му предоставят места, където да поставя кошерите. Пчелите му произвеждат 10 различни вида мед. Най-популярният сред тях е от евкалипт.

Философствайки върху бизнеса си, Сингх казва, че цикълът на живота на една пчела е 45 дни, докато кралицата живее три години. През техния кратък, но изпълнен с много труд живот, те произвеждат толкова много сладост.

Без тях ние сме изгубени, допълва Сингх. Само това прозрение му е било достатъчно, за да вложи цялото си сърце и душа в начинанието.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министерството към пчеларите: Помощта от 3 млн. лв. има индикативен характер

Петицията за спасяване на пчелите бе внесена в МРРБ

Изкупната цена на меда скочи с около 30%