Добруджа е основен производител на пчелен мед. Поне така се говори и знае от години. Дали обаче тенденцията ще се запази и пчеларите ще устоят на сериозните предизвикателства в сектора и ще запазят бизнеса си?

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Въпросът е сериозен, тъй като въпреки по-високите добиви на пчелен мед през 2021 г., мнозина са на път да ликвидират пчелините си и да се откажат от пчеларството. 

Добиви

2021 г. беше сравнително добра за производителите на пчелен мед. Това е обобщението на сдружение „Пчела Добрич 1946“. Сравнително добра, защото добивите са по-високи в сравнение с предходните 2 години. Ако до миналата година максималното количество от пчелно семейство е стигало 15-20 кг, то през изминалата вече надхвърлят 20 и стигат до 25 кг, на места до 30 кг мед от кошер. Това е обобщението на Галин Георгиев, председателя на браншовата организация в Добрич. Най-големи са количествата мед от слънчоглед, който заемаше 870 000 дка в Добричка област и осигури паша на пчелите. Заради нарасналите площи с етерично-маслени култури и най-вече с лавандула, стопаните са успели да извадят и лавандулов мед. Близо 90 000 дка са площите с лилавата билка, която през лятото привлича пчелите и им осигурява ароматен прашец. В същото време вече няколко години по различни причини – суша или проливни валежи, мед от акация няма. Няма продукция и от рапичните полета, тъй като площите с тази маслодайна култура драстично се редуцираха. Заради по-малкия размер на площите с рапица  Слаба е била пашата от акация, а от рапица – почти никаква.

Цени

Изкупната цена на меда през тази година достигна 5,30-5,50 лв./кг. Повишението е с около 30 % в сравнение с предишни сезони, когато търговците плащаха 3,20-3,60 лв./кг, в редки случаи до 4 лв./кг. При продажбите на дребно също се отчита повишение в цената и в зависимост от вида мед цената стига до 12 лв. – 15 лв. Една от причините за скока в цената с около 30 на сто е високата смъртност на пчелите в цялата страна. Така въпреки добрите резултати, намаленият брой на пчелните семейства доведе до по-малки количества мед като краен резултат. 

По-високите цени обаче закъсняха, категорични са стопаните. От години те сигнализират, че нерегламентираният внос подбива цените на истинския продукт и ги принуждава да го дават на едро дори под себестойност. Увеличените през есента на 2021 г. цени вече са „изядени“ от инфлацията. 

Отказ от пчеларство

Високите добиви и повишената цената на меда не направиха пчеларския бизнес привлекателен, а напротив, в условията на галопиращите цени на всички консумативи за производството става точно обратното. В Добричка област продължава отрицателната тенденция стопаните да се отказват от пчеларския бизнес, да разпродават кошери и пчелни семейства. Обявите валят по форуми, в социалните мрежи, от уста на уста. Тенденцията се наблюдава през последните години и стана особено изразителна след зимата на 2021 г., когато голяма част от пчеларите установиха, че имат празни кошери. Възстановяването им изисква много средства и поне една година без доходи, а само разходи. 

През пролетта на 2021 г. ОД „Земеделие“ в Добрич отчита налични 75 000 пчелни семейства. Точно две години по-рано броят им е бил близо 89 000. Анализите на Министерството на земеделието също сочат, че още през 2020 г. е спаднал броят на пчелните семейства с повече от 15 %. Най-драстично е намалението при пчелини до 50 кошера – през изминалата година те са се редуцирали с 30 %. Броят на пчелните семейства в Североизточна България през 2020 г. е бил близо 185 000 като броят на кошерите за една година е спаднал с цели 34 %. 

Според пчеларите има много натрупани през годините назад причини за тази отрицателна. Основните са масовите отравяния при третиране на полски култури и овощни градини, ниските изкупни цени на меда, вносът на евтин продукт от различни континенти и държави и др.

Без отровени пчели

За първи път от години пчеларите от Добруджа отчитат сезон без натровени пчелни семейства. Те предполагат, че една от причините да няма унищожени пчели при третиране на полските култури и овощните градини, е електронната система. Според Галин Георгиев най-вероятно ЕПОРД направи по-добра връзката между земеделските стопани, кметовете на населените места и самите пчелари. 

Почти всяка година собствениците на пчелини в Добричка област посочваха, че най-големият им проблем е измирането на пчелните семейства след пръскане с продукти за растителна защита. Сигналите за унищожени цели пчелини започваха още в ранна пролет. Не бяха редки случаите цели пчелини да бъдат унищожени. Започваше дълго ходене по мъките – сигнал до областната земеделска дирекция, обход на комисии, чакане на резултати, компенсации. Дали електронната система наистина дава резултат и работи ефективно, ще стане ясно в края на 2022 г.