Протестите на фермерите от Европейския съюз срещу бюрокрацията, падащите доходи и европейските екологични разпоредби стават все по-широки.

Четете още: За кого дефилират тракторите в "горещата" зима на фермерското недоволство?

 

Във Франция фермерите искат да блокират важни пътища за достъп до Париж. Въпреки първоначалните отстъпки на правителството, двете най-големи фермерски асоциации призоваха за "обсада" на столицата.

Те настояват за по-високи цени за продуктите си, за да компенсират увеличаването на производствените разходи и по-голяма защита срещу чуждестранна конкуренция. Френските фермери смятат, че предложенията на правителството, представени в петък са незадоволителни, предаде aiz.info.

Междувременно властта затегна мерките за сигурност и изпрати бронирани машини на жандармерията на пазара на едро Rungis в южната част на Париж, според APA. Френското правителство мобилизира 15 000 допълнителни служители на спешните служби. Президентът Еманюел Макрон иска да попречи на тракторите да достигнат до централните части на Париж и други големи градове.

Премиерът Габриел Атал от своя страна сигнализира за възможността за допълнителни отстъпки. 

„Докато нашите искания не бъдат изпълнени, ние ще останем напълно мобилизирани“, каза Арно Русо от асоциацията на фермерите FNSEA. Министър-председателят Габриел Атал обеща в петък да се откаже от планираното увеличение на данъка за селскостопанския дизел и да има по-високи компенсации за някои болести по говедата. "По-нататъшни мерки трябва да последват през следващите дни", каза министърът на земеделието Марк Фено пред телевизия „France 2“.

В Германия и в понеделник продължават масовите протести на фермери срещу правителството. Стотици трактори блокираха движението в Хамбург. Тежко е засегната работата в пристанището на втория по големина германски град. 

Според полицията трафикът на камиони в Хамбург е бил затруднен в продължение на километри по немския автобан 7 близо до тунела Елба в понеделник сутринта, тъй като тракторите са блокирали моста Кьолбранд и друг важен маршрут за достъп до пристанищната зона. ПортХамбург е най-голямото германско морско пристанище и е особено важно за обработка на контейнери.

Освен това колони от трактори предизвикаха масови смущения в движението в центъра на Хамбург, където фермерите се събраха на митинг на жп гара Дамтор.  Полицията помоли шофьорите да избягват целия район и да използват S-Bahn и метрото, ако е възможно.  Според официални лица организаторите очакват около 1500 трактора.