Масова смърт на пчели в Плевенско отчетоха пчелари в региона. Стотици пчелни семейства са изтровени от земеделски производители, които са пръскали царевица с авиационна техника с препарат Нуреле Д. Това съобщи за Фермер.БГ доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен. 
 
„Става дума за масово пръскане на царевица от страна на голяма земеделска фирма в региона в момент, когато цъфти слънчогледът и има много тревна растителност. Установихме, че пръскането на царевица с този препарат не е разрешено да се прави със самолет, а само с наземна техника. Арендаторите обаче са получили разрешение от Растителна защита за пръскане със самолет, защото в Закона има вратичко, която го позволява“, коментира доц. Станчев. 
 
По думите на доц. Станчев за първи път се прави пръскане по време на цъфтежа на царевицата и това се оказва пагубно за пчелите. Пчелните семейства няма да се възстановят и освен това се губи основната паша от слънчогледа, на която разчитат пчеларите, тък като тя носи най-значими доходи за пчеларите. 
 
„Ние поискахме протоколи за оценка на нивото за стопанска вредност, но не ни беше дадена такава. Само ни обясниха, че има масово размножение на царевичния стъблопробивач“, посочи доц. Станчев.
 
Пчеларите са получили предупредителни писма, че ще се извърши авиационно пръскане, затворили са кошерите, но въпреки предприетите мерки, препаратът е много силен и е с карантина 60 дни. 
 
„Резултатът е, че на практика, там където е пръскано в източната част на Плевенска област към Свищов, Беленска община, Каменец, Одърне, Петокладенци, Стежарово, пчелите са отровени“. 
 
Точните щети все още не са уточнени, защото пчелари все още продължават да съобщават всеки ден за измрели пчели.
 
„Имаме уверението на Растителна защита, че следващите дни няма да бъде издадено разрешение за авиационно пръскане на царевицата, което трябваше да се извършва до 8 юли в Плевенско, Великотръновско, Разградско“, посочи председателят на плевенските пчелари. 
 
По думите му през този период категорично не е подходящо да се пръскат посевите. Има много цъфтяща растителност, пчелите трудно се затварят за дълги периоди от време. Те излизат рано от кошерите – около 5.30 – 6 часа сутринта. 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!