„Рекордните цени на ягодите и черешите тази пролет се дължат на масовото пропадане на реколтата. Колеги, които имат сключени договори, не могат да ги изпълнят. Не могат да получат и 20 % от това, което са планирали като приходи.“ Това обясни пред БТА Мариана Милтенова, секретар и говорител на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ). 
 
Милтенова заяви, че там, където има измръзвания, ще останат не повече от 10 до 20% от цялата реколта. Тя обясни още, че в преобладаващата част от страната, реколтата ще бъде наполовина от това, което е било миналата година, при най-добрите случаи.
„Не става въпрос само за Кюстендил и в Пазарджик, има ранни череши, които на 100 процента са измръзнали. С ягодите положението е аналогично. Заради дъждовете и застудяванията много от насажденията са унищожени. Най-тежко обаче е положението със сливите. В района на Кюстендил колеги докладват за измръзнали на 100 процента дръвчета. Кайсиите и прасковите в Северна България бяха попарени от сланите. Последвалите дъждове, особено в районите около Лозница и Русе, масово съсипаха реколтата от ранни плодове. Там дръвчетата не можаха да бъдат напръскани, започват болести, които ще унищожат и малкото останала продукция по дърветата.“
 
Рекордните цени на ягодите и черешите тази пролет се дължат на масовото пропадане на реколтата. Колеги, които имат сключени договори, не могат да ги изпълнят. Не могат да получат и 20 %от това, което са планирали като приходи. Общо взето ситуацията в нашия сектор в момента е много по-тежка, отколкото беше "синия език" при колегите от сектор животновъдство, допълни Мариана Милтенова. 
 
Секретарят на НСГБ обясни, че по-голямата част от българските череши отиват за румънския пазар, заради по-добрите цени, които там се предлагат. 
 
„Дори колегите, които предлагат от по-ранните биологични череши, претърпяха загуби. Заради т. нар. оводняване на черешата вследствие дъждовете много супермаркетни вериги не са ги взели. При толкова много труд, заготовки в кофички и разходи за био производство, търговците са отказали доставките и това са допълнителни щети за производителите„, заключи Милтенова.