На 15 и 16 септември в град Попово ще се проведат Националното специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината. 

Пътят на малината от полето до трапезата: Многократно увеличение в цената

Събитията се организират от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. 

В официалното откриване се очаква да взече участие министърът на земеделието Кирил Вътев, гости ще бъдат и експерти от аграрното министерство, Държавен фонд „Земеделие“, областни представители на дирекции „Земеделие“, експерти от „Напоителни системи“ ЕАД, както и от Службите за съвети в земеделието от Търговище, Разград, Шумен и други областни градове в региона, съобщиха от асоциацията. 

По традиция ще се представят свежи плодове от ягодоплодни култури, традиционни храни, сокове, сладка, вино и безалкохолни напитки. Организаторите са предвидили да има конкурс за домашно приготвено сладко от малини, както и кулинарно изложение. 

Министърът на земеделието, заедно с експерти от екипа му и от ДФ „Земеделие“ ще направят кратка разяснителна кампания за новия програмен период с акцент на новите изисквания и условности към малинопроизводителите като специфичен бранш. 

Гостите ще посетят най-голямото хладилно предприятие в областта, от Националната служба за съвети в земеделието ще направят презентация за възможностите за организацията на ефективно и печелившо производство на малини и диверсификация на стопанствата за намаляване на риска. 

Първият ден ще завърши с богата фолклорна програма, а в събота (16 септември) ще има посещения на полета и оранжерии с ягодоплодни в региона и представяне на машини и оборудване за поливане и борба с градушките.