За първи път в Министерството на земеделието и храните заседава Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор. В него освен представители на сектора са включени също така и бизнес оператори и институции по цялата верига. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


„Това ще даде възможност за успешно индикиране на проблемите и търсене на общи решения. Вече стартира работата по нов Закон за виното и спиртните напитки. В програмата на Правителството е заложено неговото приемане до края на следващата година, като разчитаме на съдействие от всички организации и институции, представени в съвета.“, заяви в петък заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев в началото на първото заседание на новосъздадения Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор. 

На участниците той представи проекта на Закон за търговията със земеделски и хранителни продукти, който урежда организацията и правилата за търговия по веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти. 

Според членовете на съвета, организацията и правилата на доставки  на грозде за производство на вино, гроздова мъст и вино следва да останат като част от регулацията на процесите в лозаро-винарския сектор в рамките на специализираното законодателство. Представителите на лозаро-винарския бранш са готови да се включат в разработването на новия Закон за виното и спиртните напитки.

Четете още: До 15 декември се кандидатства по мерките за популяризиране на българските вина

 

Разширяването на възможностите за излаз на външни пазари за винената индустрия също е акцент от работата на съвета. 26 български фирми ще участват догодина на националния щанд по време на най-голямото международно изложение за вино и спиртни напитки „Провайн“ в Дюселдорф, Германия. 

Прилагането на иновативна за страната практика също беше поставено пред участниците. Предстои публикуване на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, които указват посока към дестинации на винопроизводство. Наредбата ще влезе в сила 8 месеца след обнародването си и ще даде допълнителни възможности за рекламиране на винения туризъм.

В състава на съвета влизат над 10 национално и регионално представени организации от сектора, както и Сдружението за модерна търговия, Сдружение „Съюз на търговците на храни в България“, ДФЗ, БАБХ, ИАЛВ, НАП, Агенция „Митници“, ССА, Института по лозарство и винарство - Плевен, Института по почвознание „Пушкаров“, Аграрен университет - Пловдив и Университета по хранителни технологии - Пловдив.