За британския фермер Роджър Хобсън 2022 г. е по-запомняща се от лошата 2018 г. Причината е, че ако традиционно прибира от фермата си в Йоркшир около 35 000 тона моркови, то тази година спадът в добивите е 30%. Екстремно горещата вълна и последвалата суша в Европа причиниха хаос в селскостопанския сектор и последствията от това предстоят, пише CNBC.

Септември и крайните срокове, които гоните

Отглеждам култури от 30 години и това е най-лошата суша, която съм виждал, казва Хобсън. Ако преди си е мислел, че 2018 г. не може да бъде повторена, това лято го е убедило в противното.

Определихме 2018 г. като година на суша, която се случва веднъж в живота, но ето ни отново, допълва фермерът.

Според пазарни анализатори горещото и сухо време е поредното предизвикателство, което мъчи земеделците през тази година. Те предупреждават още, че по-ниските добиви ще доведат до по-високи цени и потенциален недостиг на храните.

Най-голямата суша в Европа от 500 години

Стария континент се сблъска през 2022 г. с безмилосно лято - сухо, горещо и предизвикващо горски пожари и засушавания. При други обстоятелства можеше и да се разчита на запълване на земеделските дефицити.

Миналата седмица от Европейската комисия (ЕК) заявиха, че в момента Европа е свидетел на най-голямата си суша от 500 години, като 47% от региона е в състояние на „предупреждение“. Оттам добавят още, че условията се влошават в 15 страни, включително Германия, Франция и Обединеното кралство. Лошата новина е, че се очаква сушите да продължат поне до ноември.

Колкото до прогнозите за реколтата в Европейския съюз, в момента те са с 16% надолу за царевицата за зърно, с 15% за соята и с 12% за слънчогледа, сравнено със средната им стойност за последните 5 години.

Според аграрни икономисти последици ще има не само за производството на храни, но и за млекопроизводителите и животновъдите, които разчитат на такива продукти, за да отглеждат животните си.

Ако животните и пасищата страдат от времето, тогава това ще се отрази на животните и ще намали производството на млечни продукти, масло и мляко, казва Пол Хюз, главен селскостопански икономист в S&P Global Commodity Insights.

Много фермери в Европа в момента са изправени пред предизвикателства, заплашващи поминъка им. Водата на места е на изчерпване, няма достатъчно трева, използват се отсега фуражи за зимата.

Това подчертава спешната необходимост да гарантираме нашата продоволствена сигурност и правителството и неговите агенции да планират и управляват по-добре водните ресурси на нацията, казва Том Брадшоу, вицепрезидент на Националния съюз на фермерите на Обединеното кралство. Той смята, че трябва да се даде приоритет на водата за производство на храни.

Следващите няколко седмици ще бъдат решаващи

Климатолозите предупреждават от години, че подобни горещи вълни и суши ще станат по-чести в резултат на изменението на климата.

Планетата се е затоплила с около 1,1 градуса по Целзий след Индустриалната революция и водещи учени са стигнали до заключението, че настоящата гореща вълна би била „почти невъзможна“ без климатичните промени, предизвикани от човека. Това кара някои фермери да обмислят дългосрочните перспективи на своя бизнес и индустрията като цяло.

Следващите няколко седмици са жизненоважни за веригите за доставка на храна и за цените им, казват анализатори.

Едно по-влажно време ще помогне за възстановяването на някои култури и засаждането на повече за следващата година.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

В защита на фермерите: България се обръща към кризисния резерв на Европа

Жътвата на слънчоглед в Добричко: Добивът засега е 219 кг/дка

Фермер: Механизмът за разпределяне на субсидиите на площ трябва да се преосмисли