След обсъждане с браншовите организации Министерството на земеделието (МЗм) търси варианти за минимизиране на щетите, нанесени от вноса на зърно от Украйна у нас.

Правят ли разлика политиците между “застраховане” и “управлението на риска”?

Ведомството изпраща писмо до ЕК, в което иска защита на българските фермери като се активира правният инструментариум и се освободят средства от кризисния резерв. Това заяви в Добрич зам.-министърът на земеделието Георги Събев след като отряза лентата на 30-то специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него“.

Все още в кризисния резерв на Европа са налични около 140 милиона евро. Страната ни ще търси решение на проблема с останалите страни от Източна Европа, коит оса пряко засегнати от износа на зърно от Украйна. 

Георги Събев: Най-големи количества има внос на слънчоглед, не на пшеница, не на зърнени култури, а на слънчоглед.

„Проведохме срещи и в рамките на днешния ден (31 август). Мисля, че ще успеем да изпратим до ЕК писмо, в което ще представим казуса, пред който стоят българските земеделски производители. Ще поискаме активиране на правните инструменти, чрез които те могат да бъдат защитени и могат да бъдат минимизирани разходите“, категоричен е заместник-министърът. Той подчерта, че ведомството е в контакт и с преработвателните предприятия, при които влиза зърното.

Разрешеният през май внос на украинско зърно в ЕС рефлектира върху зърнения пазар. Котировките се сринаха почти двойно и попариха надеждите на производителите. В същото време жътвата на слънчоглед показва, че добивите от маслодайната култура са с 30 % по-слаби от миналогодишните. 

„По оперативни данни реколтата от слънчоглед към средата на м. август е с около 30% по-ниска, има и вредители, като ливадната пеперуда. В контакт сме с всички страни и работим, за да защитим всички интереси“, уточни още зам.-министър Събев. 

По думите му българското зърно ще намери реализация както в Европа, така и извън ЕС. „Българските стопани са се доказали като производители на качествено зърно, което се търси както в България, така и в чужбина. Вярвам, че и тази година тенденцията няма да се промени, а напротив – българското зърно ще намери отново международни пазари“, изтъкна още Събев.