Агнетата в Добрич не стигат. Няма поголовие, няма животни! Това споделя пред Агри.бг фермерът д-р Васил Стоев, който отглежда в родното си село Опанец овце от породата Лакон.

Ще има ли дефицит на агнета за Гергьовден?

В дните преди Великден и Гергьовден търсенето е било голямо и закупуването на малките агънца е било със записване.

„Има търсене, но няма достатъчно ферми, които да отговорят на това търсене”, коментира ветеринарният лекар.

„На ден поне по 50 души ми звънят за агнета, но няма. В съседните села картината е същата. Там дори обикалят купувачи от Варна, които търсят за Гергьовден агне. Никъде няма животни!”, разяснява ситуацията д-р Стоев.

Въпреки голямото търсене, цената на килограм живо тегло е 7 лв. Повечето от потребителите се насочват директно към фермите, а не към търговската мрежа. Така разчитат да получат по-качествено и чисто месо, смята докторът.

Недостигът на агнета е показателен за състоянието на сектора. Овцевъдството в Добруджа е имало сериозни традиции, но в момента, като всяко животновъдство, е силно редуцирано, не крие разочарованието си ветеринарният лекар. Той допълва, че селата са празни, няма добитък, няма и хора. 

Фермерът отглежда стадото си с овце Лакон в сграда от бивш овцекомплекс в село Опанец, в който преди десетилетия са се „чували” до 5000 овце. Успява да закупи постройката през 2004 г., когато поставя началото на собственото стопанство с 5 агнета и 5 кози. 

В момента д-р Васил Стоев и семейството му се грижат за 70 овце, 2 коча и 25 женски агнета, които е успял да опази от желаещите купувачи. Те са оставени за разплод, за да увеличи стадото си. „Мисля да ги направя 150 животни, за да е по-рентабилно. Предстои да закупим още чистопородни кочове. Дали обаче ще издържим, е друга работа”, разсъждава д-р Васил Стоев. 

Жестоката суша в Добруджа се е отразила и на овцевъдството.

„Овцете няма какво да пасат. Всичко изгоря. Всяка година след 15 април те са на паша. Сега дъждът ни връща надеждата!”, коментира фермерът.

В същото време става все по-трудно да се приготви храна за животните, тъй като засушаването е редуцирало добивите от люцерна. В стопанството се обработват 150 дка земя. „Имаме 25 дка люцерна, сега засяхме още 25 дка. Успяхме да засеем и царевица, която вече поникна заради последните дъждове. Всичко това се прави, за да си изхраним овцете”, обобщава още д-р Стоев.

Надеждите на стопанина са природата да се окаже милостива и да позволи на фермерите да изгледат успешно животните си. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Браншовик: Ще задължат веригите, но ще има секторен подход

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Отпускат държавна помощ за кланиците за изкупено агне