Разораване на лавандулови насаждения или продажба на цели масиви – това е едно от последствията след масовото залитане към отглеждане на етерично-маслената култура в Добруджа.

Лавандула в Добруджа: Маслото е едва 2-6 кг/дка

Площите с лилавата билка нараснаха главоломно през последните години. През това лято в Добричка област бяха реколтирани 78 530 дка с лавандула. Само преди 10-11 години площите бяха едва 600 дка. 

Сериозен проблем в производството е произходът на разсада, алармират за пореден път производители. Честа практика е при закупуване земеделските стопани да получават стръкове със смесен или неясен сортов състав.

По този начин не може да се извлече максималното от насажденията, тъй като всеки сорт има различни качествени и количествени характеристики и различно време за жътва. Смесеният сортов състав е „виновник” за полетата с туфи с различна големина, обагрени в различни нюанси на лилавото и достигащи фаза за прибиране по различно време.

Това е една от причина за ниските добиви от масло през това лято. "Пъстрите" полета дават по 1-2, максимум 3 кг масло от декар, коментира за Агри.бг Добрин Начев, производител от община Генерал Тошево. 

При смесено насаждение е трудно да се извлече максималният потенциал от лавандулата. Според агрономи близо 80 % от полетата са в подобно състояние.

Още през есента на 2019 г. пазарът отчете рязък спад в цената на лавандуловия разсад. Ако година по-рано един стрък се е търгувал по 18-25 ст., то есента на 2019 г. пазарът се срина до 10 ст. на стръкче лавандула. Разсадниците смъкнаха цените, за да реализират произведените резници, тъй като през ноември се залагат новите насаждения на полето.

Настъпилата продължителна суша в Добричка област влияе върху развитието на лавандуловите насаждения и рефлектира върху добивите. 

„Още от миналото лято настъпи трайно засушаване. Цялата зима беше суха и топла, пролетта – също. Колкото и да е сухолюбива лавандулата, и на нея се отразява този стрес”, допълва Добрин Начев.