Всяка седмица фермерският пазар в Добрич събира производители на екологично чисти храни, които не само предлагат своята продукция, но и разясняват ползите от природосъобразния начин на хранене и живот.

Пшеница, царевица, слънчоглед: Равносметката от годината

Оказва се, че много от био храните са добре забравени стари производства, имащи корени в българската история.

"Преди столетие шарлан се е наричало ореховото масло. Имало е шарланджийници, в които се е правило. Впоследствие при налагането на слънчогледа като култура у нас, започва добиването на студено пресовано масло. Названието обаче остава", споделя Николай Тодоров от варненското село Доброплодно. Заедно със съпругата си той се насочва към производството на шарлан преди повече от 25 години. 

Днес интерес към употребата на пресованото и нерафинирано слънчогледово олио показват предимно младите хора. 
Шарланът или студено пресованото натурално олио от слънчоглед е една от най-популярните стоки на фермерския пазар в Добрич. Основната идея при производството му е да няма никаква допълнителна обработка след смилането на семките. Съдържа най-богата гама от мастни киселини, които действат благотворно на човешкия организъм. 


Разликата между рафинираното олио и шарлана е голяма, тъй като в „заводските” бутилки има химически добавки за трайност и бистрота. Николай и Надежда не влагат химия и затова поставят ясно указан срок на трайност на ценната суровина. Важно е още шарланът да не се подлага на топлинна обработка, а да се консумира суров.  


Своеобразно признание за производителите е отправената преди 4 години към тях покана за участие на световното изложение на чисти храни в Торино, Италия. "Там се представяха производители на екологична продукция. Много се зарадвахме, когато ни поканиха. Основното изискване към участниците беше възможно най-малка обработка на храните", не крие гордостта си Николай. Оказва се, че почитателите на зехтина оценяват българския продукт и го изкупуват до последна капка. Започват поръчки и от други континенти. 


Оказва се обаче, че не всеки хибрид слънчоглед е удачен за производство на шарлан. Семейство Тодорови не отглеждат собствени масиви със слънчоглед, а работят със земеделски стопани, от които закупуват определени количества. Вече знаят кои са подходящите хибриди, кои пускат повече масло, кои са с по-силен аромат, кои са по-неутрални. 


На фермерския пазар в Добрич Надежда и Николай излизат още с натурален ябълково оцет и сироп от черен бъз.