Само на 1 година и 5 месеца Чари успя да пребори голямата конкуренция и да грабне наградата в категория “Пръч” на 17-ото издание на Националното животновъдно изложение в Сливен. Чари е от породата Калоферска дългокосместа коза, а неговият собственик Илиян Чолев е животновъд и кукер от дете.

Цветелина Недкова: Биволи се гледат лесно, ако имаш мерак

Заедно със Стоилка Йорданова те развиват своята семейна ферма “Чолев” в пазарджишкото село Семчиново. Отглеждат Калоферска дългокосместа коза, която е типична за направата на костюмите на кукерите - едни от най-атрактивните и красиви в България. С тази дейност се занимават от около две години, но имат амбицията да вървят все по-напред. 

“Моят съпруг е кукер. В нашия край му казват дервиш. От дете е бил с костюми и цялата идея тръгна от него. Един такъв костюм струва от 7-8000 лв. до 20 000 лв. Но за направата му са нужни поне 5-6 кожи в зависимост от размера. Важна е и дължината на косъма”, обяснява Стоилка. 

Стопаните отглеждат своите кози оборно, а не свободно, на паша. В противен случай няма да може да се постигне нужната за костюмите дължина на косъма. Когато са навън, вероятността животните да закачат козината си на тръни и драки е много голяма. 

Редом до автохтонната порода фермерите отглеждат и овце Aваси, с които да искат да развиват дейността си. С Аваси те се стремят да завъртят кръга със средства и да се издържат финансово. На въпроса ни коя от двете породи се гледа по-лесно, Стоилка отговори, че всяка от тях има своите предимства и недостатъци. 

“Овцете са по-спокойни, отглеждат се като че ли малко по-лесно. Но при тях е нужно повече доене. Докато козите са буйни животни, особено когато са в размножителен период. Става нещо страшно - мъжките започват да трошат и да блъскат. Освен това при хранене са малко по-капризни. Държат водата да е чиста и да се пие от чист съд. Доста труд влагаме”, прави сравнение фермерката.

Двамата животновъди не разполагат със собствени земи. И стопанството им е под наем, затова планират за в бъдеще да инвестират в собствена база, както и да затворят цикъла на производство. “Когато трябва да закупиш абсолютно всяко нещо, вече става много по-скъпо”, изчислява Стоилка.

На въпроса ни какво би посъветвала хората, които тепърва искат да се захванат с животновъдство, тя отговори така: “Нека да пробват, никога нищо не е излишно и не е случайно. Не е лесно, но лесно няма никъде. Когато човек има желание, винаги намира начин, за да успее”, вярва стопанката.