Съвместни проверки на Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция по приходите ще покажат как се разпределя цената на храните между различните участници във веригата от полето до рафта на магазина. 

Министър Вътев: Рано е да се каже дали ще има de minimis за животновъдите

Резултатите ще бъдат обсъждани в следващи заседания на Консултативния съвет по млякото. Това стана ясно след първото заседание на съвета, който се проведе в четвъртък и премина много бурно. „В действителност този разговор протече малко емоционално, но той е дълъг и зареден с напрежение“, коментира зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев. 

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация подкрепят усилията на министерството да поддържа под всякаква форма сдружаването на земеделските производители, стана ясно след срещата. „Ние сме организацията в страната с най-много сдружени земеделски производители, но сериозният проблем е голямото забавяне на плащанията от страна на преработвателите и нуждата от нормативна уредба, която по някакъв начин да ги санкционира.

Имаме сигнали в момента за над 5 млн. лева просрочени плащания“, посочи съпредседателят на НОКА Симеон Караколев.

По негови разчети това са задълженията само към  членове на НОКА, а за целия животновъден сектор в страната вероятно сумата ще надмине 15 млн. лева. „Животновъдите не само няма откъде да изхранват своите животни, но те и кредитират преработвателите“, категоричен е той.

Във връзка с високите цени на хранителните продукти, от преработвателния бранш споделиха, че няколко пъти са сигнализирали за „ненормални“ надценки на храните в големите търговски вериги в резултат ,на което са започнали проверки от Комисията за защита на конкуренцията.

„Пет много големи корпорации, контролират 6 големи търговски вериги и държат над 2/3 от българския пазар на хранителни продукти. В кампанийно време този процент скача до 90%“, каза Владислав Михайлов от Асоциация на млекопреработвателите в България. 

„Хранили сме огромни региони, а сега не можем да нахраним себе си“, каза млекопреработвателят. 

"Цената на дребно не се определя нито от производителя, нито от министър, тя се определя от търговеца и когато има кой да плаща за тази цена – той я държи. Вероятно имаме недостатъчна конкуренция, защото пазарът в България вече се доминира от определен тип търговски обекти на дребно. Когато конкуренцията предполага, цената ще бъде намалена, административно тя не може да бъде определена от никого“, коментира от своя страна земеделският министър Кирил Вътев.  

Той потвърди, че ще бъде направена достоверна проверка за разпределянето на цените от полето до рафта. В анализа ще бъдат обследвани цените на вносните продукти у нас и в другите страни, където работят дадени търговски оператори.