Рано е да се каже дали ще има de minimis за животновъдите. Това отговори в четвъртък земеделският министър Кирил Вътев след въпрос на Агри. БГ. 

До месец и половина стават ясни първите предложения за промени в поземлените отношения

В аграрното министерство се проведе Консултативен съвет по млякото и млечните продукти, който всички участници определиха като бурен. 

По време на съвета акцентът е бил да се анализира системата, за да се разбере кой да бъде субсидиран, стана ясно от думите на министър Вътев. Според него трябва да се приключи с инерцията, която води всички разговори към субсидии и да тя се ориентира към пазарния успех на българските продукти. 

Едно от предложенията, направени по време на първата среща между всички, ангажирани в млечната верига касае регламентирането на суровините, от които се произвеждат млечните продукти, съобщи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той предлага да бъде променен Българският държавен стандарт.

„В момента по БДС се правят млечни продукти с вносна суровина, което е силно заблуждаващо за потребителите“, каза Караколев. Според него е в компетенцията на аграрното министерство да бъде променен БДС и когато потребителите си купуват сирене по стандарт, да бъдат сигурни, че слагат на трапезата си сирене, произведено с българско мляко. 

Има много оплаквания от страна на животновъдите и от страна на преработвателите, това е нормално, но се надяваме с времето и следващите срещи все повече хора да разберат, че сме едно неразделимо цяло“, каза министър Вътев. 

На следващото заседание ще се гледа само една точка – анализ на агрохранителната верига, като ще се направи обратна проследимост от рафта в магазина до полето, за да се види как се разпределя добавената стойност между фермерите и останалите участници във веригата. 

В момента тече съвместна проверка от БАБХ и данъчните.