Нагла кражба бе извършена в Румъния. Крадци ожънали 30 ха слънчоглед и си тръгнали с 70 тона реколта. Щетите са оценени на около 210 000 леи (84 000 лв.). От стопанството са уведомили властите и призовават всеки, който е видял нещо подозрително през последните няколко дни, включително натоварени камиони, да алармират полицейското управление в град Чочина, окръг Яломица, пише Agrointel.

Явор Гечев: Държавата трябва да пази интересите на родните производители

Възползвайки се от невниманието на работещите във фермата, крадците са извършили огромната кражба, без никой да ги види. Когато отиват на нивата за планираната жътва, стопаните разбират, че по-голямата част от реколтата вече е прибрана. Шокът е голям.

"Мой колега беше на полето и направи тест за влага на слънчогледовата реколта и впоследствие решихме тази седмица да жънем. Уикендът мина, имахме малка ваканция в понеделник, а във вторник сутринта, около 11.00 ч., отидохме направо на полето да видим дали пътят е добър след дъждовете от последните дни, разказва Антонио Галвао, ръководител на фермата.

Тогава открих, че голяма площ вече е ожъната. По наши оценки около 30 хектара слънчогледи са ожънати, допълва той.

Според Галвао е изключено прибирането на реколтата да е извършено по погрешка от съсед на парцела. Особено след като ожънатата повърхност е голяма.

Ако влезе комшията, той може погрешка да ожъне максимум един декар. Тридесет хектара се жънат с явно лоши намерения, категоричен е той.

Галвао описва и необичайния начин, по който е преминала жътвата.

Парцелът е обработен по дължина и не е минавано по краищата, а само там, откъдето са влезли крадците - по средата, казва Галвао.

По думите му, от пътя, ако не вървите точно по средата на парцела, дори не можете да видите, че се жъне.

Имали са ясен план, категоричен е земеделецът. Той не е чувал за други подобни кражби в земеделския район.

Такова нещо ни се случва за първи път. И дори не съм чувал да се краде продукция от толкова голяма нива. Мисля, че са дошли с комбайн или дори два, плюс камиони, в които са натоварили слънчогледа, разказва Галвао.

Щетите, които възлизат на 210 000 леи, поставят компанията в трудна ситуация. Тя не може да изпълни част от предварително сключените договори. Сега изчаква да приключат огледите на полицията, за да пристъпи към прибиране на останалата реколта.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стопани пресмятат слаба слънчогледова реколта във Врачанско

България изглежда като оазис на фона на сушата в Европа

Очаква се най-слабата реколта от царевица от години насам